Žajbljevo mleko, bomboni in sirup

19 januarja, 2024
0
0

Nekdaj so imeli žajbljeve liste vedno v shrambi, saj so njegove učinkovine pravi balzam za boleče in vneto grlo, pomirijo pa tudi suh in dražeč kašelj. Pripravimo si lahko medene žajbljeve bombone ali žajbljevo mleko, najbolje pa kar oboje. Bombone uživamo čez dan, skodelico napitka pa si pripravimo tik pred spanjem.

Žajbljevo mleko

POTREBUJEMO: 7 listov žajblja, 250 ml mleka, 2 žlici sladkorja
V kozici zavremo mleko, nato jo odstavimo. V drugo kozico stresemo sladkor in ga na srednje močnem ognju stopimo, da karamelizira in postane medene barve. Kozico odstavimo, nato pa h karamelnemu sladkorju počasi prilivamo mleko ter mešamo, da se karamel v mleku raztopi. Potem dodamo sedem listov žajblja (lahko tudi posušenih) in postavimo na ogenj, kjer naj rahlo vre še pet minut. Precedimo in uživamo toplo, najbolje zvečer pred spanjem. Na dan popijemo eno skodelico žajbljevega mleka. Žajbljevo mleko uživamo proti prehladnim obolenjem, zato si ga pogosteje pripravimo pozimi.

Žajbljevi bomboni

POTREBUJEMO (ZA 30 BOMBONOV): 7 listov žajblja, 100 ml vode, 200 g sladkorja, 2 žlici medu in sok pol limone; za posip: sladkor v prahu
Osnova za žajbljeve bombone je žajbljev čaj, ki ga lahko pripravimo iz svežih ali posušenih listov: v kozici zavremo vodo, nato pa dodamo žajbljeve liste ter pustimo stati približno 10 minut, nato čaj precedimo. Zdaj dodamo sveže stisnjen sok limone, sladkor in med ter znova postavimo na močan ogenj in neprenehoma mešamo, dokler se sladkor popolna ne raztopi in začne tekočina brbotati, vreti. Ker se tekočina pri vretju hitro začne peniti, uporabite čim višjo kozico. Ko tekočina zavre, znižamo ogenj, da le nežno vre, in jo med stalnim mešanjem pustimo na ognju še približno 20 do 25 minut. Če se tekočina vmes preveč peni, lahko kozico za hip odstavimo z ognja.

Najtežji del pri pripravi žajbljevih bombonov je prepoznati, kako dolgo mora tekočina vreti, da bo ravno prav gosta – ne preveč in ne premalo. Če vre premalo časa, bodo bomboni ostali tekoči. Če vre predolgo, pa bodo bomboni grenki. Pri tem nam lahko pomaga preprost preskus: kapljico vroče tekočine kanemo v skledico s hladno vodo. Če se kapljica zelo hitro strdi, je gostota pravšnja. Tekočino lahko napolnimo v zelo majhne silikonske modelčke (za čokoladne pralineje) ali pa jo zajemamo s čajno žličko in kanemo na papir za peko. Po približno dveh urah so žajbljevi bomboni strjeni. Shranimo jih tako, da jih nekoliko potresemo s sladkorjem v prahu, da se sčasoma ne sprimejo, nato pa jih napolnimo v steklen kozarec in nepredušno zapremo. Tako bodo zdržali vsaj šest mesecev in jih bomo imeli vedno pri roki, ko bomo začutili, da nas »praska« po grlu.

Žajbljev sirup

Za blagodejni žajbljev sirup potrebujemo osem ščepcev posušenega žajblja, tri liste lovora, 200 gramov sladkorja in 300 mililitrov vode. Sladkor prepražimo, da karamelizira, nato prilijemo 300 mililitrov vrele vode in pripravek ves čas mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato dodamo lovorove liste in žajbelj ter še malce pokuhamo. Preden sirup precedimo, ga pustimo stati 15 minut, da se nekoliko ohladi. Hranimo ga v hladilniku. Uživamo po eno žličko sirupa trikrat na dan.

Žajbelj

PREVIDNO Običajni odmerek žajblja praviloma ne povzroča težav razen pri ljudeh z večjim tveganjem. Uživanje pa se odsvetuje med nosečnostjo in dojenjem, prav tako ni priporočljiv za vse z epilepsijo. Kljub temu zdravilne pripravke iz žajbljevega izvlečka in njegovo eterično olje uporabljamo previdno, kar pomeni v manjših količinah in le kratek čas – ne dlje kot en mesec. Žajbelj za pitje kuhamo le tri minute, za grgranje pa ga v pokriti posodi z vročo vodo pustimo stati 10 minut. Eterično olje žajblja vsebuje strupeni tujon, in ker je topnost eteričnih olj večja v alkoholu in maščobah (na primer listi žajblja, kuhani v mleku), je potrebna pazljivost pri dnevnem odmerku in trajanju uporabe pripravkov iz žajblja.

Več o zdravilnih lastnostnih žajblja pa si preberite TU: Zdravilne lastnosti žajblja