Testenine z zelišči v paradižnikovi omaki

20 aprila, 2024
0
0

Boljših od domačih ni, piše Saša Drobnič Škrjanec v knjigi Ta domače testenine, v kateri niso zbrani le recepti za okusne jedi s testeninami, temveč tudi slikovni prikazi, kako sami naredimo različne oblike testenin. Avtorica v knjige nazorno prikaže tudi zares privlačno lepotičenje testa: med dve tanki plasti testa ujamemo pomladno cvetje ali zelišča in dišavnice.

Olepotičimo lahko katerokoli testo iz različnih vrst mok, najlepše pa pride do izraza pri jajčnem testu. Za osnovno jajčno testo potrebujemo: ½ kilograma ostre bele moke, 3 jajca, 2 rumenjaka, od 50 do 100 mililitrov vode.

V moko postopoma umešamo vsako jajce beljaka posebej in rumenjaka. Dodamo tudi nekaj žlic vode, da nadomestimo manjkajoča beljaka. Testo gnetemo tako dolgo, da postane elastično in voljno. Zavijemo ga v prosojno folijo in pustimo v hladilniku počivati vsaj pol ure.

Hlebček postopoma režemo na rezine, vsako s strojčkom za testenine zvaljamo na najtanjšo številko, ki je na strojčku. Da bomo testo olepotičili, potrebujemo dva na tanko razvaljana trakova testa.

Delovno površino pomokamo in nanjo položimo trak testa. Nanj polagamo sveže ali posušene rastline, ki nimajo zelo ostrih listov ali cvetov. Za lepotičenje so primerni peteršilj, bazilika, origano, deteljica, žajbelj …, medtem ko imata timijan in rožmarin ostre lističe in trgata testo.

Olepotičen spodnji list testa po robovih zelo na tanko premažemo z vodo in prekrijemo z drugim listom testa. Z valjarjem povaljamo po zgornjem testu, da se obe plasti testa dobro sprimeta. Dvojno testo lahko ponovno razvaljamo skozi valj na strojčku za testenine (nastavimo primerno širino reže). Zdaj je testo pripravljeno za nadaljnje oblikovanje ali rezanje.

PREPROSTA PARADIŽNIKOVA OMAKA

POTREBUJEMO: 400 g širokih jajčnih rezancev (olepotičenih z baziliko ali peteršiljem); za omako: 2 pločevinki (vsaka 400 g) paradižnikove mezge ali češnjevih paradižnikov, 4 stroke česna, šopek sveže bazilike, sol in poper, oljčno olje, 120 g naribanega parmezana

Česen olupimo in na drobno nasekljamo. Oljčno olje segrejemo in na njem prepražimo česen le toliko, da lepo zadiši. Prilijemo paradižnikovo mezgo in zmanjšamo ogenj. Dodamo osmukane listke sveže bazilike, posolimo in popopramo ter omako na zmernem ognju kuhamo od 8 do 12 minut, da se zgosti. Medtem skuhamo olepotičene rezance v osoljeni vodi. Odcejene preložimo v omako, ponvico narahlo pretresemo, da se omaka oprime rezancev, in ponudimo s sveže naribanim parmezanom in listi bazilike.

Fotografiji: Mitja Škrjanec