Telečji paprikaš

20 marca, 2024
0
0

Dlje se kuhajo, boljše so. In večkrat jih pogrejemo, okusnejše so. To velja za jedi na žlico, tudi za telečji paprikaš.

POTREBUJEMO (ZA 4 OSEBE): 600 g telečjega plečeta, 300 g čebule, ščep majarona, 5 strokov česna, 1 žlico mlete sladke rdeče paprike, noževo konico ostre paprike, ½ mesnate sveže rdeče paprike, 1 žličko ostre moke, 1 dl suhega belega vina, juho za zalivanje, sol, sončnično olje, 2 žlici kisle smetane

Na olju pražimo na drobno nasekljano čebulo in na kockice narezano svežo rdečo papriko tako dolgo, da čebula postekleni. Čebulo posolimo, da se lepše razpusti.

Nato dodamo nasekljan česen, mleto sladko rdečo in ostro papriko ter prepražimo le toliko, da zadiši. Zdaj dodamo še na večje kose narezano meso in dušimo.

Ko meso dobro zakrkne, prilijemo malo juhe in dodamo še majaron. To ponavljamo, dokler meso ne postane mehko. Nato meso pomokamo, premešamo, prilijemo vino in preostanek juhe, da dobimo želeno gostoto. Omaka mora biti ravno prav gosta, ne preredka kot juha in ne pregosta. Paprikaš kuhamo še najmanj 20 minut, da se moka dobro pokuha. Po želji lahko omako pretlačimo, vendar to ni potrebno. Pustimo, da jed malce stoji, nato jo ponudimo.

Kisla smetana izboljša okus jedi, doda naj si jo vsak po želji. Paprikaš se zelo dobro ujame s širokimi jajčnimi rezanci, pire krompirjem ali polento.