Telečja jetrca s karamelizirano čebulo

1 junija, 2024
0
0

Knjiga receptov Jedi iz sklede avtorice Saše Drobnič Škrjanec je neizčrpen navdih za preproste in okusne obroke, zato jo bomo radi in pogosto vzeli v roke ter pripravili jedi iz nje. Telečja jetrca, pripravljena po receptu iz knjige, so zares slastna jed. Ponudimo jo z domačim kruhom, polento ali bogatim maslenim krompirjevim pirejem.

POTREBUJEMO: 800 g telečjih jetrc, 4 rdeče čebule, 4 žlice sladkorja, sol, mleti poper, 200 ml rdečega vina, 4 žlice oljčnega olja, šopek svežega peteršilja

Telečja jetrca narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke lističe. Veliko ponev segrejemo in v njej raztopimo sladkor. Ko začne sladkor rjaveti, karamelizirati, prilijemo oljčno olje in dodamo nalistano čebulo ter pražimo tako dolgo, da ta oveni in se začne topiti. Posolimo in prilijemo rdeče vino. Pokuhamo minuto ali dve, da alkohol izpari in se vino dobro poveže s čebulo. Ko se začne omaka gostiti, jo preložimo na ogret krožnik in postavimo na stran. V isto ponev vlijemo nekaj kapljic olja in na hitro popečemo narezana jetrca. Posolimo in dodamo karamelizirano čebulo ter vse skupaj na hitro premešamo, da se čebula lepo poveže z jetrci. Potresemo s sesekljanim sveži peteršiljem. Jed ponudimo vročo s koščkom domačega kruha ali kuhano polento.

ALI STE VEDELI?

  • Če namočimo jetrca v mleko za najmanj eno uro, lahko pa tudi čez noč, bodo imela bolj blag okus.
  • Jetrca bodo sočna in mehka, če jih bomo posolili tik pred koncem praženja.
  • Kako dolgo pražimo jetrca, je odvisno od njihove debeline. Tanjša so, hitreje bodo prepražena.
  • Če želimo jetrca narezati zelo na tanko, jih lahko pred rezanjem damo v zamrzovalnik za kratek čas. Dovolj je, da se malce utrdijo in bo rezanje lažje.
  • Jetrc ne pogrevamo, saj postanejo trda.