Šparglji so tu!

11 aprila, 2024
0
0

Spomladi ni boljše vrtnine, kot so šparglji. Dragocene učinkovine, ki so v njih, spodbudijo naše telo k izločanju nezaželenih nakopičenih snovi v njem, zato krepijo tudi naš imunski sistem. Hkrati so nežnega okusa, imajo malo kalorij in ponujajo nešteto možnosti za pripravo preprostih in raznovrstnih jedi, zato jih pripravimo čim večkrat, saj je njihova sezona rasti kratka.

ŠPARGLJEV NARASTEK

POTREBUJEMO: šopek zelenih špargljev, 6 jajc, 160 g kisle smetane, 2 žlici naribanega parmezana, timijan, majaron, rožmarin, česen v prahu, sol in poper; in še: 2 stroka česna, timijan, 1 žlico masla

Očiščene cele šparglje na hitro blanširamo v vreli vodi. Nato jih odcedimo in osušimo. Jajca stepemo z naribanim parmezanom, kislo smetano, česnom v prahu in nasekljanimi svežimi zelišči. Po okusu posolimo in popopramo.

Podolgovat pekač z visokim robom (približno 22 × 10 cm) obložimo s papirjem za peko. Po dnu razporedimo plast špargljev in jih prelijemo s stepenimi jajci. Znova naložimo plast špargljev in čeznje stepena jajca ter nadaljujemo s plastenjem.

Pekač prekrijemo z aluminijevo folijo in špargljev narastek pečemo v ogreti pečici pri 200 stopinjah približno 30 minut. Nato odstranimo folijo in pečemo odkrito še 15 minut. Pečico ugasnemo in pustimo narastek v njej še 20 minut. Nato ga zvrnemo na servirni krožnik in narežemo na rezine.

Stroka česna na drobno nasekljamo in ga skupaj z nasekljanim timijanom na hitro prepražimo
na maslu ter pokapamo po narezanih rezinah.