Sladke in mastne, pa tudi slastne

6 februarja, 2024
0
0

Za pusta se moramo do sitega najesti sladkih in mastnih dobrot, saj bo nato pred nami postni čas. Poskusite pripraviti nekaj klasičnih receptov za pustne dobrote na malce drugačen način, a nič manj okusnih!

Ajdovi kvašeni flancati

POTREBUJEMO: 100 g navadne ajdove moke ali tatarske ajdove moke (navadno ajdovo moko poparimo z vročo vodo), ¼kg pšenične bele moke tip 500, 70 g zmehčanega masla, 3 rumenjake (60 g), 1 jajce (50 g), 50 g sladkorja, malo ruma, 100 ml mlačnega mleka, sok in lupinico 1 pomaranče, 50 g kvasa, 10 g soli, 1 zavojček vaniljevega sladkorja; in še: olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Najprej pripravimo kvasni nastavek iz dveh žlic bele moke, nadrobljenega kvasa, žličke sladkorja in štirih žlic toplega mleka. Kvasni nastavek prekrijemo s krpo in postavimo na toplo, da vzhaja.

Ajdovo moko poparimo, dobro premešamo, ohladimo in pomešamo s pšenično moko. Na sredi naredimo jamico, vanjo pa vlijemo narasli kvasni nastavek. Nato dodamo še vse preostale sestavine in testo gnetemo v kuhinjskem robotu z nastavkom za gnetenje (kavelj) tako dolgo, da je testo mehko, gladko in prožno. Pokritega postavimo na toplo, da vzhaja približno 30 minut; pazimo, da ne vzhaja predolgo.

Vzhajano testo razvaljamo na debelino dveh prstov, nato pa ga s kolescem za rezanje narežemo na približno 8 × 8 centimetrov velike kvadrate. Po sredini vsakega naredimo dve ali tri zareze, pazimo, da robovi ostanejo celi.

Tako pripravljene flancate prekrijemo s kuhinjsko krpo in jih pustimo od 10 do 15 minut vzhajati, nato jih ocvremo v olju, segretem na 160 do 170 °C. Flancati se v vročem olju ne smejo stikati, saj bodo med cvrenjem narastli. Ko je spodnja stran ocvrta, jih obrnemo. Še tople posladkamo s sladkorjem v prahu.

Miške iz paljenega testa

POTREBUJEMO: za paljeno testo: 180 ml vode, 15 g masla, 15 g sladkorja, 2 brizga vaniljeve paste, 135 g pšenične bele moke, 4 jajca; za aromo: drobno nastrgano limonino lupinico, žličko ruma; za cvrenje: 1 l sončničnega olja; za cimetov-sladkorni posip: 100 g kristalnega sladkorja in 2 žlički cimeta v prahu

Miške iz paljenega testa
Miške iz paljenega testa


V kozico nalijemo vodo, dodamo maslo in sladkor, mešamo, dokler ne zavre. Nato kozico takoj odstavimo z ognja in dodamo vaniljevo pasto, premešamo, in stresemo v kozico še moko. Vrnemo na ugasnjeno kuhališče. Z lopatko mešamo, da se sestavine sprimejo. Zelo dobro premešamo – testo bo zelo gosto, skoraj trdo –, da ne bo v testu grudic. To traja minutko do dve. Nastane kepa testa, ki jo vzamemo iz kozice in na delovni površini nekajkrat pregnetemo ter rahlo sploščimo, da se hitreje ohladi.

Ohlajeno testo damo v skledo in dodamo prvo jajce. Z ročnim električnim mešalnikom in z nastavkom za stepanje ga vmešamo; to traja vsaj minuto in pol. Nato dodamo limonino lupinico in rum ter drugo jajce, stepamo pol minute, nato ponovimo s tretjim jajcem in še četrtim.

Ko dodamo vsa jajca, moramo kar potrpežljivo stepati vsaj pet do sedem minut pri srednji hitrosti, da postane testo gladko in svilnato. Ko se bo testo svetilo, je pripravljeno za cvrenje, nič prej. V tem je skrivnost do uspeha!

Ocvremo jih v olju, ki se je zelo počasi segrevalo – vsaj 20 minut pri zmerni temperaturi – do temperature med 170 in 175 °C. Zdaj si pripravimo dve žlički z dolgim ročajem in ju namastimo. Z eno zajemamo testo, z drugo ga potisnemo v vroče olje. Naredimo male kupčke, ker se bodo miške v olju močno napihnile. Zato jih ne damo v olje preveč hkrati. Cvremo jih okoli štiri minute, obrnejo se same.

Iz olja jih polagamo na papirnato brisačo, nato pa jih takoj povaljamo v cimetovem sladkorju. Lahko jih napolnite tudi s poljubno marmelado ali kremo ali pa posujete s sladkorjem v prahu.

Krofi z jogurtom

POTREBUJEMO: 1 kocko svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala, ½kg moke, 180 g jogurta, 80 g mleka, 30 g sladkorja, 30 g masla, 5 rumenjakov, 2 žlici ruma, 1,5 male žličke soli, 1 zavojček pecilnega praška, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, limonino lupinico; in še: marelično marmelado za polnjenje, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Krofi z jogurtom
Krofi z jogurtom


Moko presejemo, kvas raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla ter zamesimo kvašeno testo.

Najprej gnetemo pri najnižji hitrosti in med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost gnetenja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od roba sklede.

Skledo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s prosojno folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo stati dobro uro, da vzhaja.

Vzhajano testo stresemo na delovno površino, ga pregnetemo in oblikujemo valj. Razrežemo ga na približno 80 g težke kose, vsakega v dlaneh oblikujemo v čim bolj gladko kroglico. Kroglice polagamo na krpo, prekrijemo s prtom in pustimo vzhajati.

Vzhajane kroglice položimo v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in cvremo približno tri minute v posodi, pokriti s pokrovko; pazimo, da olje ni prevroče. Ko se spodaj obarvajo, jih obrnemo in pečemo še na drugi strani približno tri minute v odkriti posodi.

S penovko poberemo ocvrte krofe iz olja, počakamo nekaj minut, nato pa jih napolnimo z marelično marmelado, povsem ohlajene krofe pa posujemo s sladkorjem v prahu.
Recept je pripravil Fala Slonček.