Shranki s čemažem

14 marca, 2024
0
0

Čemaž izda vonj po česnu, ki se širi daleč naokoli bujnih rastišč na obronkih gozdov, ob potočkih in izvirih ter na dovolj vlažnih predelih. Ta mesta mu ugajajo in tu zares dobro uspeva. Ker čemažu pripisujemo mnoge blagodejne učinke za zdravje in dobro počutje, je nabiralcev iz leta v leto več.

Nabiramo in uživamo lahko vse dele rastline: liste, popke, cvetove in čebulice. Najbolj so uporabni sveži deli, saj s sušenjem nekateri deli izgubijo značilen vonj, okus in tudi nekaj koristnih učinkovin. Pri nabiranju čemaža je zelo pomembno, da nabiramo vsak list sproti, da se mednje ne bi pomešal podlesek, ki mu je sicer zelo podoben, vendar je tudi izjemno strupen. Nabirajmo mlade rastline, ki vsebujejo največ koristnih učinkovin, in iz njih pripravimo shranke za vse leto.

Čemaževa sol

POTREBUJEMO: 100 g svežih mladih čemaževih listov, 1 kg fino ali grobo mlete soli

Čemaževa sol
Čemaževa sol


Nabrane čemaževe liste operemo, na drobno nasekljamo, nato pa damo v sekljalnik. Dodamo približno pest soli in vse skupaj meljemo, dokler ne dobimo gladke zmesi, ki jo vmešamo v preostalo sol. Vse skupaj dobro premešamo in čemaževo sol čim bolj enakomerno razporedimo po papirju za peko in sušimo približno 8 do 10 ur na soncu ali pa v pečici, ogreti na 40 stopinj, tako dolgo, da je sol povsem suha. Vrata pečice morajo biti ves čas priprta, da lahko uhaja para, ki se ustvarja med sušenjem.

Ko je sol povsem posušena, zdrobimo grudice in jo napolnimo v kozarčke. Čemaževa sol je odlična začimba z nežnim okusom čemaža, ki je primerna za aromatiziranje spomladanskih solat, paradižnikove solate in vseh vrst juh.

Vloženi čemaževi popki

POTREBUJEMO: 1 l čemaževih cvetnih popkov, 3 dl kisa, 5 dl vode, ½ dl oljčnega olja, 20 g sladkorja, 30 g soli, 1 žličko popra v zrnju, 4 lovorove liste

Vloženi čemaževi popki
Vloženi čemaževi popki

Čemaževe cvetne popke tesno naložimo v steklene kozarčke. V večji kozici pripravimo domači kis (jabolčni, vinski) z vodo v razmerju 1 : 2. Dodamo sol, poper v zrnju, oljčno olje, sladkor in lovorove liste ter zavremo. Začinjen in prevret kis nalijemo čez cvetne popke v kozarčku, ga tesno zapremo s pokrovčkom in pasteriziramo nekaj minut. Nato pustimo, naj se počasi ohlaja.

Po istem postopku lahko vlagamo tudi čemaževa stebelca in cvetove.

Mladi sir in čemaževi popki v olju

POTREBUJEMO: mladi sir (ovčji, kozji, kravji), čemaževe popke, oljčno olje

Čemaževi shranki
Čemaževi shranki

Sir narežemo na kocke, jih zložimo v steklen kozarček in dodamo čemaževe popke. Sproti prilivamo oljčno olje in pazimo, da med kockami sira ne nastajajo zračni mehurčki, zato kozarček večkrat pretresemo. Po želji lahko pripravimo aromatiziran sir z dodatkom česna in zelišč. Najprimernejša so drobo narezana sveža bazilika, lovorov list, poprova zrna, peteršilj, drobnjak, šetraj, rožmarin in podobne aromatične zeli. Napolnjen kozarec zapremo in shranimo v hladnem prostoru ali hladilniku. Po desetih dneh lahko mladi sir s čemaževimi popki ponudimo. Če nimamo svežih zelišč, lahko uporabimo
tudi suha, vendar je teh potrebnih kar precej več kot svežih.