Sardele za postni čas

16 februarja, 2024
0
0

Na ribe in ribje jedi se premalokrat spomnimo, čeprav so hitro pripravljene, kar je še posebej priročno med postom, ko iščemo preproste in nasitne recepte. Kulinarični mojster Gregor Podržaj je v svoji drugi knjigi Iz morja v lonec zbral najboljše recepte iz morskih zakladov. Izbrali smo dva z najpomembnejšo ribo Jadrana, sardelo.

Testenine s sardelami

POTREBUJEMO: 1 kg svežih sardel, 400 g testenin (peresnikov ali svedrčkov), 1 pločevinko pelatov, 3 stroke česna, nekaj čilijev (svežih ali suhih), 1 čebulo, oljčno olje, peteršilj ali baziliko, parmezan, sol in poper

Sardele očistimo in filiramo, čebulo in česen nasekljamo. Skuhamo testenine do tri četrt.

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo nasekljan čili in česen. Prepražimo in zalijemo s pelati. Kuhamo kakšnih 10 minut, posolimo in popopramo.

V omako dodamo sardelne fileje, jih pustimo kakšno minuto, nato dodamo testenine in malo vode, v kateri so se kuhale. Nežno premešamo in kuhamo tako dolgo, da so testenine še čvrste na ugriz.
Potresemo s peteršiljem ali baziliko in parmezanom ter pokapamo z oljčnim oljem. Ponudimo.

Ocvrte sardele s krompirjevo solato

POTREBUJEMO: 1,2 kg svežih sardel, ostro ali koruzno moko, ½l sončničnega olja, 1 kg krompirja, 1 čebulo, 2 kumari, 1 žličko gorčice, 1 žlico majoneze, 1 limono, sol in poper, oljčno olje, vinski kis

Ocvrte sardele
Ocvrte sardele

Krompir olupimo in narežemo (ali pa kuhamo celega, kar vam bo sicer vzelo več časa). Kuhamo ga do mehkega, medtem naribamo kumari.

Sardele očistimo tako, da jim odstranimo glavo in drobovino. To lahko naredimo površno, nič ne bo narobe. Odcedimo jih.

Kuhanemu krompirju dodamo naribani kumari, posolimo, popopramo, dodamo nalistano čebulo, oljčno olje, vinski kis, žličko gorčice in žlico majoneze. Premešamo.

Sardele povaljamo v moki in jih ocvremo v sončničnem olju. Ne preveč hkrati, saj gre hitro, ocvrte so v nekaj minutah. Odcedimo jih na papirnatih brisačah, posolimo in ponudimo s krompirjevo solato. Po želji dodajte rezino limone.