Sadni kolač bo sčasoma še okusnejši

30 novembra, 2023
0
0

Nekaj sladkih dobrot lahko pripravimo že pred prazniki, da so pri roki, ko nas presenetijo nepričakovani gostje ali pa si zaželimo trenutka sladkanja ob skodelici čaja ali kave. Sadni kolač je pravšnji za to. Za pripravo potrebujemo le osnovne sestavine za peko, raznovrstno suho sadje, oreščke in dišeče začimbe. Posebnost tega kolača je v tem, da postane še okusnejši, če ima dovolj časa, da se arome v njem harmonično razvijejo. Po nekaj dneh, celo tednih, bo še okusnejši.

Preprost sadni kolač

SESTAVINE: 175 g masla, 180 g rjavega sladkorja, 400 g mešanega suhega sadja, 200 g kandiranih češenj, 100 g suhih brusnic, lupinica in sok 1 pomaranče, lupinica 1 limone, 120 ml češnjevega žganja, 85 g grobo mletih mandljev, 3 jajca, 200 g pšenične bele moke, ½ žličke pecilnega praška, 1 žlička začimb za medenjake, 1 žlička cimeta v prahu; in še: 1–2 žlici češnjevega žganja na teden za vlaženje

V večjo kozico damo maslo, rjavi sladkor, mešano suho sadje, kandirane češnje, suhe brusnice, pomarančni sok ter pomarančno in limonovo lupinico in vse razen štirih žlic češnjevega žganja. Na srednje močnem ognju segrevamo tako dolgo, da začne rahlo brbotati, nato zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem kuhamo 10 minut. Kozico odstavimo z ognja in pustimo 30 minut, da se ohladi.

V nekoliko ohlajeno sadno zmes dodamo mlete mandlje in premešamo, nato vmešamo še jajca. Zdaj presejemo še moko s pecilnim praškom in dodamo začimbe. Premešamo le toliko, da se sestavine povežejo in ni grudic moke.

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Okrogli pekač premera 20 cm prekrijemo s papirjem za peko (dno in obod). Zmes z žlico nadevamo v pekač in po vrhu pogladimo s hrbtno stranjo žlice. Pečemo 45 minut, nato znižamo temperaturo na 150 stopinj in pečemo še uro in pol. Kolač proti koncu peke prekrijemo s papirjem za peko, če se nam zdi, da preveč temni. Preverimo, ali je kolač pečen: vanj potisnemo zobotrebec in če je ta suh, ko ga izvlečemo, je kolač pečen. Če ni, peko še nekoliko podaljšamo.

Še vroč kolač večkrat prebodemo in po njem prelijemo prihranjene štiri žlice češnjevega žganja. Pustimo, naj se ohladi v pekaču, nato ga zavijemo v dvojno plast papirja za peko, nato pa še v dvojno plast prosojne folije. Postavimo v nepredušno posodo in hranimo pri sobni temperaturi.

Enkrat na teden kolač odvijemo in ga znova navlažimo z 1–2 žlicama češnjevega žganja.

Enostavni angleški božični kolač

SESTAVINE: 150 g masla, 350 g rozin, 350 g sultanin ali korint, 100 g suhih sliv, 100 g datljev, 100 g suhih marelic, sok in lupinica ekološke limone, 150 ml brendija ali ruma, 175 g rjavega sladkorja, 3 jajca, 125 g moke, 2 žlički pecilnega praška, 1,5 žličke javorovega sirupa (lahko izpustite), ½ žličke cimeta v prahu in ½ žličke klinčkov v prahu

Tortni model s premerom 20 centimetrov obložimo s papirjem za peko z obeh strani (notranje in zunanje) tako, da sega vsaj 5 centimetrov nad rob modela.

Suho sadje damo v večjo skledo in ga prelijemo z brendijem ali rumom ter dodamo limonov sok in lupinico. Dobro premešamo in pustimo, naj se sadje nekaj ur namaka.

Umešamo maslo in rjavi sladkor ter postopoma dodajamo jajca. Po želji prilijemo še javorov sirup in vsujemo moko, nato pa še namočeno suho sadje. Dobro premešamo in maso prestavimo v pripravljen tortni model. Pečemo v pečici, ogreti na 150 stopinj, od 3 do 3,5 ure.

Počakamo, da se pečen kolač ohladi, nato ga zavijemo v prosojno folijo. Po dveh tednih ga navlažimo še z izbranim alkoholom, nato ga znova zavijemo v prosojno folijo. Ker je najboljši, če nekaj časa odleži, ga lahko spečemo že mesec pred božičem.