Rižote posebnih okusov

16 novembra, 2023
0
0

Prva izbrana rižota je odlična in krepkega okusa, pravi avtorica knjige Jedi z rižem Mojca Koman. Pika na i v njej je popečen česen z žajbljem. Druga rižota pa je močne barve in prav tako krepkega okusa. Kiselkast refošk uravnoteži sladkasti okus pese, brinove jagode pa navdajo jed z vznemirljivo aromo.

Rižota z bučo, šunko, popečenim žajbljem in česnom

SESTAVINE: 200 g šunke, 320 g riža za rižoto, velika glavica česna, 2 skodelici bučnega pireja iz pečene buče, 1,5–1,75 l zelenjavne jušne osnove, 50 g bučnih semen, bučno olje, 6 listov žajblja, sol, 1 žlica masla

Šunko narežemo na kocke in prihranimo. Česen stremo ali narežemo na rezine. Jušno osnovo zavremo.

Bučna semena stresemo v ponev in pristavimo. Nežno jih pražimo približno 3 minute, da se ogrejejo in lepo zadišijo. Takrat odstavimo, prelijemo s 3 žlicami bučnega olja, premešamo, nato preložimo na krožnik.

Nato v ponvi raztopimo maslo, dodamo česen, liste žajblja in vse skupaj na hitro popečemo
oz. ocvremo – le toliko, da česen zadiši. Preložimo na krožnik in prihranimo.

V ponev damo riž, šunko, počakamo minuto, da se riž ogreje, nato ga prelijemo s prvo zajemalko vroče osnove. Postopno med mešanjem dodajamo jušno osnovo in po žlicah bučni pire.

Ko je riž že skoraj povsem mehak, rižoto odstavimo, vmešamo pražen česen in žajbelj, po želji prelijemo z bučnim oljem in semeni in takoj postrežemo s fižolovo solato.

Rižota z rdečo peso, refoškom in brinovimi jagodami

SESTAVINE: 320 g riža za rižoto, 600 g kuhane rdeče pese, 100 g slanine, 10 suhih brinovih jagod, sončnično olje, 2 dl refoška ali drugega rdečega vina, 1,5–1,75 l piščančje jušne osnove, sol

Rižota z rdečo peso
Rižota z rdečo peso

Slanino narežemo na majhne kocke in stresemo v ponev. Brinove jagode stremo v možnarju. Kuhane rdeče pese tanko olupimo. Polovico jih narežemo na majhne kocke, drugo polovico pa damo v mešalnik za smutije. Tem prilijemo 4 dl hladne jušne osnove in jih zmeljemo v redek pesni pire.

Preostalo jušno osnovo zavremo.

V ponev k slanini nalijemo olje in pristavimo na ogenj. Pražimo 2 minuti med nežnim mešanjem, nato dodamo kocke pese, strte brinove jagode ter pražimo dalje 2 minuti. Vse stresemo na krožnik in prihranimo.

V ponev znova nalijemo žlico olja in dodamo riž. Dobro premešamo in počakamo minuto, da vsa riževa zrna objame toplota. Potem prilijemo polovico vina, počakamo, da tekočina izpari, ponovno prilijemo preostanek vina in počakamo, da tekočina izpari, nato v ponev postopno, po zajemalkah, prilivamo jušno osnovo. Previdno solimo.

Ko že skoraj povsem porabimo osnovo, med riž vmešamo pesni pire in prihranjene kocke pese s slanino, počakamo, da tekočina izpari, nato dodamo zadnjo zajemalko prihranjene jušne osnove. Hladen pesni pire in hladno vino v rižoto dodajamo postopno, da se riž med kuhanjem ne ohladi preveč. Rižoto takoj ponudimo s solato.

V to rižoto ne dodamo masla ali parmezana, tudi ne oljčnega olja, ki ima premočan okus. Naj brinje zasije v tej rižote v vsem svojem sijaju.