Porabimo pirhe

2 aprila, 2024
0
0

Če nam je ostalo nekaj pirhov, bodo kot nalašč za testenine s kremasto omako ali okusen tunin namaz.

Testeninska solata

POTREBUJEMO: 2 lončka* makaronov, 3 trdo kuhana jajca, ½ lončka drobno nasekljane čebule, ½ lončka na drobno nasekljanega stebla zelene, ½ lončka drobno nasekljane rdeče paprike, 2 do 3 drobno nasekljane kisle kumarice, 1 do 1½ lončka majoneze, 3 žličke gorčice, 1 do 2 žlici belega balzamičnega kisa, sol

(* Lonček meri 250 ml)

Makarone skuhamo v vreli osoljeni vodi po navodilih na embalaži, nato jih odcedimo in postavimo na stran, da se ohladijo. Medtem pripravimo vse preostale sestavine.

V veliki skledi zmešamo na drobno nasekljana jajca, čebulo, zeleno, rdečo papriko in kisle kumarice. V manjši skledici pa zmešamo majonezo, gorčico, kis in sol. Dobro premešamo in prelijemo po jajčni zmesi. Nato dodamo še makarone in premešamo. Testeninska solata je najboljša, če malce stoji, da se okusi povežejo. Ponudimo hladno kot prilogo k mesu.

Tunin namaz z jajci

POTREBUJEMO: 320 g tunine iz konzerve, 4 trdo kuhana jajca, 1½ dl kisle smetane, 2 do 3 žlice majoneze, 2 žlički gorčice, 1 do 2 kisli kumarici ali 4 do 5 zelenih oljk, 2 vejici peteršilja, sol in poper

Jajca na drobno nasekljamo ali pretlačimo z vilicami in pomešamo z odcejeno tunino. V drugi posodici zmešamo kislo smetano, majonezo in gorčico ter vmešamo po želji na drobno nasekljane kisle kumarice ali zelene oljke (lahko tudi oboje) in na drobno nasekljane peteršiljeve lističe. Prelijemo čez jajca in tunino, po okusi posolimo in popopramo.