Pečenka z zeljem in krompirjem

14 decembra, 2023
0
0

Iz bogate zakladnice okusnih štajerskih jedi smo izbrali ravno pravšnji recept za ta čas: svinjsko pečenko s kislim zeljem in zabeljenim krompirjem. Recept je iz knjige Borisa Kuharja Štajerska kuhinja, v kateri je več kot 200 za misli za tradicionalne jedi in tudi sodobnejše.

Svinjska pečenka v mrežici

POTREBUJEMO: 1½ kg svinjskega mesa (najboljša je ribica), 10 dag masti, svinjsko mrežico, šop peteršilja, 2 ščepca kumine, po 1 ščepec bazilike in mete, 2 ščepca majarona, 3 lovorove liste, 5 klinčkov, nekaj limonovih lupinic, 0,5 dl belega vina, limonov sok, 1 žlico kisa, sol in poper

Ribico (meso, odluščeno od zarebrnice) dobro natremo z vsemi dišavnicami in začimbami, ki smo jih na drobno nasekljali, jim dodali sol in strli v možnarju. Pri začimbah mora prevladovati majaron. Ribico obložimo z lovorovimi listi in limonovimi rezinami, svežim peteršiljem in klinčki ter jo zavijemo v mrežico. Meso damo v pekač in na hladno – najbolje čez noč v hladilnik. Tako začinjeno in pripravljeno meso spečemo v pečici pri 150 stopinjah. V pekač damo tudi mast in vodo ter žlico kisa. Med peko meso večkrat prelijemo z njenim lastnim sokom, nazadnje še z vinom. Paziti moramo, da se meso med peko ne izsuši in preveč zapeče. Ponudimo jo lahko z zgoščeno pečenkino omako, prepraženim kislim zeljem in kuhanim krompirjem, zabeljenim z ocvirki.