Pasulj

1 februarja, 2024
0
0

Jedi na žlico so še okusnejše naslednji dan, to velja tudi za pasulj. Osnovne sestavine za pasulj so večinoma enake, le količine prilagajamo našemu okusu. Tako verjetno niti dve gospodinji ne skuhata enakega, četudi bi dali v lonec iste sestavine.

POTREBUJEMO: ½kg belega fižola (najboljši je tetovec), ½kg dimljenih svinjskih rebrc, 2 l vode, 2 čebuli, 1 žličko česna v prahu, 2 žlici začimbne mešanice (suhe domače začinke), 8–10 poprovih zrn, 5 lovorovih listov, 2 korenčka, košček peteršiljeve korenine, 2 žlici mlete rdeče paprike (kombiniramo sladko in dimljeno), 2 žlički paradižnikovega koncentrata; za prežganje: 7 žlic olja (lahko tudi masti), 3 žlice pšenične bele moke

Fižol namočimo in pustimo v vodi vsaj osem ur. Vodo odlijemo in prilijemo svežo hladno vodo ter lonec postavimo na štedilnik, da voda zavre. Fižol precedimo in ga oplaknemo z vročo vodo ter vrnemo v lonec. Prilijemo dva litra vode.

Čebulo olupimo in na drobno nasekljamo in stresemo k fižolu v loncu. Dodamo še ostrgan in na drobno narezan (ali nariban) korenček in peteršiljevo korenino, lovorove liste, poprova zrna in česen. Ko fižol zavre, lonec pokrijemo s pokrovko in pustimo rahlo vreti tri četrt ure.

Suho meso damo v vodo in postavimo na kuhališče, da voda zavre, nato lonec odstavimo. Ko se fižol že kuha 45 minut, dodamo še suho meso, ki ga vzamemo iz vode, mleto rdečo papriko in paradižnikov koncentrat. Nazadnje vmešamo še prežganje: na vročem olju pražimo moko tako dolgo, da zadiši in pozlati. Zdaj je v loncu vse, zato ga znova pokrijemo s pokrovko in kuhamo še 90 minut. Dobro je, da ga pustimo na ugasnjenem kuhališču še uro ali dve, nato pasulj ponudimo.

Če imamo radi pekoče, dodamo še malo posušenega čilija ali pekoče omake.