Očarljive sladke dobrote

25 marca, 2024
0
0

Velikonočni prazniki so skoraj tu in spet bo priložnost, da preskusimo nekaj novih receptov za očarljive sladke dobrote. Vsi imamo radi recepte s sestavinami, ki so vedno v naših domačih shrambah, in s preprostimi postopki, s katerimi ne moremo zgrešiti, četudi se jih lotimo prvič. Izbrani recepti so prav takšni. Naj bodo prazniki sladki in brez skrbi.

Velikonočni linški piškoti

POTREBUJEMO: 350 g moke, 100 g fino mletih mandljev, 150 g sladkorja, 200 g masla, 2 rumenjaka, 2 žlici kisle smetane, nastrgano limonino lupinico, 1 zavojček vaniljevega sladkorja; za nadev: marelično marmelado; za posip: sladkor v prahu

Velikonočni linški piškoti

V skledo presejemo moko, dodamo mlete mandlje, sladkor, na kocke narezano hladno maslo, rumenjaka, kislo smetano, nastrgano limonino lupinico in vaniljev sladkor. Vse sestavine dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Zavijemo ga v prosojno živilsko folijo in za dobro uro postavimo v hladilnik. Ohlajeno testo enakomerno razvaljamo na debelino približno tri milimetre in z ovalnim modelčkom izrezujemo testo. Polovici piškotov izrežemo pri debelejšem delu manjši krogec.

Plitev pekač prekrijemo s kosom papirja za peko, nanj pa nežno prelagamo izrezano testo, da čim bolj ohrani svojo obliko. Pečemo pri 175 stopinjah približno 12 minut.

Ko se pečeni piškoti ohladijo, cele polovice premažemo z marelično marmelado, izrezane polovičke pa najprej izdatno posujemo s sladkorjem v prahu, nato pa z njimi pokrijemo z marmelado premazane polovičke.

Magdalenice z jajčnim likerjem

POTREBUJEMO (ZA PRIBLIŽNO 25 KOSOV): 150 g masla, 2 jajci, 140 g sladkorja, ščepec soli, 80 ml jajčnega likerja, 150 g moke, lupinico polovice limone, semena enega vaniljevega stroka; in še: sladkor v prahu za posip in olje za namastitev pekača

Magdalenice


V majhni kozici na zmernem ognju stopimo maslo in ga počasi kuhamo tako dolgo, da porjavi. Nato maslo prelijemo skozi cedilo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

V skledi penasto stepemo jajca s sladkorjem in soljo. Nato postopoma vmešamo jajčni liker, stopljeno maslo, presejano moko, drobno nastrgano limonino lupinico in postrgana vaniljeva semena. Premešamo le toliko, da je masa brez grudic.

Pekač za magdalenice (ali školjke) namastimo, nato pa vsako vdolbinico napolnimo do treh četrtin s pripravljeno maso. Pečemo v pečici pri 180 stopinjah približno 10 do 12 minut, da se zlato zapečejo. Magdalenice pustimo naj se nekaj minut hladijo v pekaču, nato jih previdno prestavimo na rešetko, da se ohladijo do konca. Tik preden jih ponudimo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Sladka beljakova gnezda

POTREBUJEMO (ZA 12 GNEZD): 2 jajci sobne temperature, ¼ žličke limoninega soka, ½ lončka kristalnega sladkorja; in še: 120 g zmehčanega masla, 1 lonček sladkorja v prahu, 1 žlico čokolade v prahu, 1–2 žlici mleka, bombone v obliki jajčk

Sladka gnezda


Plitev pekač prekrijemo s papirjem za peko, pečico segrejemo na 95 stopinj.

Rumenjake ločimo od beljakov ali pa uporabimo beljake, ki so nam ostali pri peki drugega peciva. Za ta recept potrebujemo samo beljake.

Beljake stepamo z električnim mešalnikom. Med stepanjem pri nizki hitrosti dodamo limonin sok, nato povečamo hitrost stepanja in počasi dodajamo kristalni sladkor. Hitrost stepanja postopoma povečujemo do največje hitrosti.

Beljake stepamo tako dolgo, da je sneg povsem bel in čvrst. To traja približno 10 do 15 minut.

Beljakov sneg napolnimo v dresirno vrečko in s primernim nastavkom (nastavek zaprta zvezda) nabrizgamo na papir za peko krog s premerom približno štiri centimetre. Nanj nabrizgamo še obroč, da dobimo gnezdo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo dve uri. Nato pečico ugasnemo in pustimo sladka gnezda v njej še 35 do 40 minut. Nato vzamemo pekač iz pečice in prestavimo sladka gnezda na rešetko.

Z električnim mešalnikom stepemo maslo s sladkorjem v prahu, čokolado v prahu in mlekom, da dobimo gladko čokoladno masleno kremo. Napolnimo jo v dresirno vrečko z nastavkom za brizganje tankih nitk (odprtine s premerom 2 mm oz. nastavek trava). Nabrizgamo jih na sredino sladkega gnezdeca, na vsako dodamo še tri bombone – jajčka.