Na velikonočni mizi

28 marca, 2024
0
0

Težko si zamislimo velikonočni zajtrk brez potice, šunke, pirhov in hrena, toda na mizo lahko postavimo še kaj drugega ali pa klasične jedi pripravimo malo drugače.

Šunka s čemaževim namazom v testu

POTREBUJEMO: srednje veliko šunko; za testo: ½ kocke kvasa Fala, 15 g kislega testa Fala, 1½ dl mleka, 400 g moke, 90 g jogurta, 30 g sladkorja, 1 jajce, 2–3 žlice olja, 1½ žličke soli; za čemažev namaz: 125 g feta sira, 90 g jogurta, 70 g ovsenih kosmičev, 50 g trdega sira, 1 jajce (tudi za premaz), pest svežega čemaža

Šunka v testu
Šunka v testu

Kvas raztopimo v polovici toplega mleka in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine razen olja in zamesimo testo. Med počasnim mešanjem sestavin postopoma prilivamo olje. Ko se sestavine povežejo, gnetemo še deset minut pri največji hitrosti, da postane testo gladko in prožno. Nato posodo s testom pokrijemo s pokrovom ali živilsko folijo in pustimo, naj testo na toplem vzhaja.

Med vzhajanjem testa pripravimo namaz: feta sir, jogurt, čemaž in ovsene kosmiče zmeljemo s paličnim mešalnikom. Jajce stepemo in ga malce odvzamemo ter prihranimo za premaz, preostalo stepeno jajce pa pomešamo z naribanim sirom in zmes vmešamo v namaz. Pustimo ga stati nekaj časa, da kosmiči nabreknejo in zgostijo namaz.

Vzhajano testo prestavimo na delovno površino, ga znova pregnetemo, pustimo počivati nekaj minut, nato pa razvaljamo. Pomembno je, da je debelina testa enakomerna in površina dovolj velika, da bomo lahko šunko povsem ovili v testo. Testo enakomerno namažemo s čemaževim namazom, le rob pustimo nenamazan. Na sredino položimo šunko, nato pa jo prekrijemo s testom tako, da je povsem ovita vanj. Vse robove testa sprimemo skupaj in stisnemo, da se med peko ne razprejo. Testo pritisnemo ob šunko, da ne nastanejo zračni žepki med šunko in testom.

Če nam je ostalo nekaj testa, lahko iz njega oblikujemo okraske ali iz pramen spletemo kito in z njimi okrasimo šunko. Tiste dele, na katere bomo namestili okrasje, malce omočimo, da se okrasje sprime s testom.

Šunko, ovito v testo, pustimo vzhajati pri sobni temperaturi dobre pol ure. Nato testo premažemo s prihranjenim stepenim jajcem, zračne mehurčke na površini testa prebodemo z iglo. Šunko v testu pečemo 30 minut pri 170 °C.

Testo lahko premažemo tudi s hrenovim namazom.

Pehtranova roža

Potica ostaja kraljica praznične mize, tudi na velikonočni ne sme manjkati. Spomladi jo radi nadevamo s svežimi zelišči: meto, meliso ali pehtranom, in skuto ali pa kombinacijo skutno-zeliščnega nadeva. Poleg nje pa lahko postavimo tudi pehtranovo rožo, ki bo privabljala poglede. Pripravimo jo po enakem receptu kot pripravljamo pehtranovo potico, le oblikujemo jo drugače.

POTREBUJEMO: za kvašeno testo: ½ kocke kvasa Fala, 2½ dl mleka, 47 dag moke, 6 dag masla, 1 jajce, 2 rumenjaka, 1½ žličke soli; za nadev: 15 dag masla, 15 dag sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, šopek svežega pehtrana (lahko tudi suhega ali iz zamrzovalnika); za premaz: jajce

Pehtranova roža
Pehtranova roža

Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, jo prekrijemo s presejano moko, dodamo sladkor, jajce, rumenjaka in raztopljeni kvas z mlekom ter zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem postopoma dodajamo na lističe narezano maslo. Ko se sestavine povežejo, zvišamo hitrost gnetenja in gnetemo tako dolgo, da postane testo gladko in prožno ter odstopa od stene posode. Posodo s testom pokrijemo s pokrovom ali živilsko folijo in postavimo na toplo, da testo vzhaja.

Vzhajano testo prestavimo na delovno površino, znova pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Med tem pomešamo zmehčano maslo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem ter nasekljanimi lističi pehtrana.

Spočito testo razvaljamo v pravokotnik, premažemo s pehtranovim nadevom, tesno zavijemo in zavitek narežemo na enako široke rezine. Okrogel pekač namastimo z maslom, nato pa vanj zložimo narezane rezine. Zlaganje začnemo ob robu pekača, in sicer zlagamo po dve rezini hkrati: eno obrnemo proti zunanji strani pekača, drugo proti notranji. Nato zapolnimo še notranji del pekača, nazadnje pa na sredino postavimo malce širšo rezino.

Pehtranovo rožo premažemo s stepenim jajcem in jo pustimo, naj na toplem vzhaja. Nato jo prestavimo v vročo pečico in pečemo 45 minut pri 175 °C. Po potrebi jo po vrhu prekrijemo s papirjem za peko, da se ne zapeče premočno.

Pinca

POTREBUJEMO: 80 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 2 ščepca soli, 1 kocko svežega kvasa Fala, 60 g masla, 2 dl mleka, 2 žlici ruma, 2 jajci, 550 g pšenične bele moke; za posip: sladkor v kristalih; za premaz: 1 jajce, 1 žlico mleka

Pinca
Pinca

Najprej pripravimo kvasec: V toplo mleko vsujemo 2 žlici sladkorja in nadrobimo kocko kvasa. Počakamo, da naraste, nato ga zmešamo z vsemi preostalimi sestavinami razen masla. Med ročnim ali električnim gnetenjem postopoma dodajamo še zmehčano maslo. Cel postopek do gladkega testa traja nekje od 6 do 7 minut. Pregnetena kepa naj v pokriti posodi vzhaja eno uro na toplem.

Iz testa oblikujemo tri manjše pince (v obliki hlebčka) ali eno večjo. Pince po vrhu premažemo s stepenim jajcem, ki ga razžvrkljamo z žlico mleka. Pustimo jih 20 minut pri miru, da vzhajajo. V vrhove z nožem vrežemo križec in jih posujemo s sladkorjem za okraševanje.

Pince pečemo v pečici, ogreti na 170 °C od 30 do 40 minut.Trajanje peke prilagodimo velikosti hlebčkov. Sredi peke lahko pince prekrijemo s papirjem za peko, da se med peko sladkor ne zažge.