Meso z žara

29 aprila, 2024
0
0

Hrana, pripravljena na ognju, je okusnejša, zato izkoristimo toplejše dneve za druženje ob izvrstni hrani z žara. Za okusno pripravljeno meso z žara ne rabimo vedno najboljšega kosa, tudi prezrti kosi mesa so lahko okusni, če jih znamo pravilno pripraviti. Po receptih Gregorja Podržaja iz knjige Kuhajmo z ognjem lahko pripravite tri tip s spodnjega ledvenega dela pri govedu ali pa pravega, vsaj »kilskega« florentinca.

TRI TIP S PARMEZANOM

POTREBUJEMO (ZA 8 OSEB): 1½ kg zorjenega tri tipa, sol, solni cvet, oljčno olje, sveže mleti poper, parmezan

Meso je dokaj pusto, pa vendar mehko in okusno, najbolje ga je peči v kosu na srednje vročem žaru. Meso posolimo in pečemo približno 10 minut na eni strani, saj je kos kar debel, nato ga obrnemo in pečemo še 8 minut. Tako bo srednje pečen. Pokritega pustimo počivati od 5 do 10 minut, ta čas lahko na žaru pečemo zelenjavo, ki jo ponudimo za prilogo.

Meso narežemo prečno na rezine, debele pol centimetra, jih naložimo na leseno desko, dosolimo s solnim cvetom, pokapamo s sokom, ki se je natekel iz mesa, in z oljčnim oljem. Začinimo ga še z malo sveže mletega popra in potresemo z naribanim parmezanom.

FLORENTINEC

POTREBUJEMO: lep kos ledvenega dela (vsaj 1 kilogram) goveda z debelino vsaj 4 centimetre, zorjenega najmanj dva tedna; in še: grobo mleto sol, poper in oljčno olje

Pred peko pustimo meso nekaj ur pri sobni temperaturi. Nenaoljeno pečemo na žerjavici pri visoki vročini toliko minut, kolikor je debelo, na vsaki strani, nato ga postavimo pokonci in pečemo še 10 minut. Pljučni del vedno obrnemo proti nižji temperaturi rešetke. Meso preložimo na leseno desko, kjer naj počiva 10 minut. Ponudimo ga tako, da ob kosti odrežemo cel kos fileja in rostbifa, ki ga nato prečno narežemo in vrnemo ob kost. Dodamo le še grobo mleto sol, poper in oljčno olje, lahko pa na vrh dodamo košček zeliščnega masla.