Mesne kroglice v omaki

25 januarja, 2024
0
0

Mesne kroglice, nežno začinjene in kuhane v sočni paradižnikovi omaki, so prava poslastica za vso družino. Ponudite jih lahko z različnimi prilogami: pire krompirjem, krompirjevimi svaljki ali le s kosom kruhom, da boste z njim pomazali tudi vso nadvse slastno omako.

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki

POTREBUJEMO: za mesne kroglice: 50 dag govedine, teletine ali svinjine ali mešanega mesa, 2–3 kuhane krompirje ali 2 rezini kruha, sol in poper, 1 žlico masti, polovico čebule, 1–2 stroka česna, peteršiljeve lističe, 2 žlici moke, 1–2 jajci; za paradižnikovo omako: 2 žlici masti ali 3 žlice olja, za noževo konico sladkorja, 1–2 žlici moke, vodo ali juho, sol in poper, vejico rožmarina, 2,5 dl paradižnikove kaše ali 4–5 žlic paradižnikove mezge

Meso zelo drobno zmeljemo, krompir olupimo, pretlačimo ali pa kar zmeljemo. Kruh, kadar ga dodajamo namesto krompirja, navlažimo z vodo ali mlekom. Nato ga ožamemo in damo k mesu. Zabelimo z mastjo, na kateri smo prepražili nasekljano čebulo. Primešamo še strt česen in nasekljane peteršiljeve lističe. Dodamo jajci, moko, sol in poper. Dobro premešamo, pregnetemo še z rokami, da postane masa voljna in gladka. Nekaj časa pustimo počivati. Oblikujemo enako velike majhne kroglice.

Za paradižnikovo omako v kozici segrejemo mast ali olje, dodamo sladkor, ki naj zarumeni. Nato primešamo moko, jo tudi zarumenimo in razkuhamo z malo mrzle vode ali juhe. Primešamo paradižnikovo kašo ali mezgo, po okusu dosolimo in popopramo. Odišavimo z rožmarinom. V gladko omako (če je treba, jo pretlačimo) vložimo pripravljene mesne kroglice. Kuhamo jih od 20 do 30 minut.
Okus jedi je še boljši, če mesne kroglice najprej opečemo in že pečene vložimo v paradižnikovo omako in samo na hitro prevremo.