Kvašeni cmoki

1 februarja, 2024
0
0

Tradicionalni kvašeni cmoki, izvirno germknödel, so nadvse priljubljeni pri naših severnih sosedih, kjer jih ponujajo na smučiščih kot sladico ali glavno jed. Po navadi so polnjeni s slivovo marmelado, posipani z makom in sladkorjem ter položeni na nežno vaniljevo omako. Lahko bi jim rekli tudi parjeni krofi, saj je kvašeno testo obogateno z maslom in sladkorjem, razlika je le v tem, da jih ne ocvremo v olju, ampak kuhamo na sopari.

POTREBUJEMO (ZA 4 CMOKE): za testo: ¼kg pšenične bele moke, 15 g svežega kvasa, 100 ml mlačnega mleka, 35 g kristalnega sladkorja, 30 g stopljenega masla, 1 jajce, 1 rumenjak, ščepec soli, 1 brizg vaniljeve paste; za nadev: 4 žlice goste in gladke slivove marmelade; za posip: 2 žlici mletih makovih semen, 1½ žlice sladkorja v prahu, vaniljeva omaka in malo stopljenega masla

Kvas nadrobimo v lonček in prilijemo mlačno mleko ter dodamo sladkor. Premešamo, da se kvas raztopi in postavimo za 10 minut na stran.

V posodo kuhinjskega robota presejemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec. Dodamo jajce, rumenjak, stopljeno maslo, sol in vaniljevo pasto. Z nastavkom za testo gnetemo vse sestavine pri srednji hitrosti približno sedem minut. Nato posodo prekrijemo s krpo in pustimo, da testo vzhaja na toplem približno 60 minut.

Vzhajano testo vzamemo iz posode in damo na pomokano delovno površino. Razdelimo ga na štiri enako velike dele. S pomokano dlanjo vsak del sploščimo v krog in na sredino vsakega damo žlico goste slivove marmelade. Rob testa rahlo potegnemo navzgor in testo z vseh strani sprimemo na sredini. Cmok med dlanmi ali na pomokani delovni površini oblikujemo v kroglico. Polagamo jih na pomokan papir za peko, in sicer tako, da je spoj spodaj. Cmoke znova prekrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 30 minut.

Cmoke kuhamo v soparniku. Če ga nimamo, lahko zavremo velik lonec vode, nadenj pa postavimo cedilo ali sito, ki ga namastimo, da se ga cmoki ne oprimejo, ali pa jih na cedilo položimo kar s koščkom papirja za peko. Soparnik pokrijemo. Ker se cmoki nad soparo razširijo, jih kuhamo posebej. Kuhamo jih približno 15 do 20 minut, da je testo nežno, a čvrsto na otip. Med kuhanjem jih ne odkrivamo, sicer bodo padli skupaj.

Ponudimo še vroče: v globok krožnik ali skledico damo malo vaniljeve omake (lahko tudi nekoliko redkejši vaniljev puding), po vrhu prelijemo žličko stopljenega masla, nato pa posipamo z mešanico mletega maka in sladkorja v prahu.