Kremne rezine ali kremšnite

7 junija, 2024
0
0

Med našimi najbolj priljubljeni sladicami je blejska kremna rezina ali na kratko kremšnita. Res se je težko upreti bogati vanilijevi kremi in tanjši plasti stepene smetane med dvema hrustljavo zapečenima kosoma listnatega testa. Toda ni vsaka kremšnita tako dobra kot izvirna blejska. Dobro kremšnito od odlične loči priprava: najboljša je tista, pri kateri ne ubiramo bližnjic pri pripravi vaniljeve kreme.

POTREBUJEMO: 2 kosa listnatega testa; za vaniljevo kremo: 7 rumenjakov, 17 dag sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, 3 jedilne žlice ruma, malo mleka, ki ga odvzamemo od 1½ l mleka, sok 1 limone, 22 dag moke, 7 beljakov, 18 dag sladkorja; za smetanovo kremo: ½ l rastlinske smetane za stepanje, ½ l sladke smetane in še sladkor v prahu (za posip)

Listnato testo razvaljamo za kakšen centimeter večje, kot je velik pekač za kremne rezine, saj se med peko malce skrči. Posebej spečemo zgornjo in spodnjo plast. Testo položimo na plitev pekač in ga po vsej površini prebodemo z vilicami, da se med pečenjem ne napihne. Pečemo ga pri 200 stopinjah približno 10 do 15 minut, da postane zlato zapečeno, hrustljavo in drobljivo.

Za vanilijevo kremo: Rumenjake s sladkorjem stepemo do gladkega z električnim ročnim mešalnikom, vmes dodamo vaniljev sladkor in rum, malo mleka in limonin sok ter postopoma še moko.

1½ litra mleka zavremo v večjem loncu in nato vanj vlijemo rumenjakovo maso. Ves čas stepamo z mešalnikom in kuhamo 13 minut. Pazimo, da se krema ne prismodi. Posebej stepemo sneg iz beljakov in 18 dag sladkorja. Dodamo ga kuhani vaniljevi kremi, dobro premešamo in zlijemo v pekač, v katerega smo že dali spodnjo plast pečenega listnatega testa. Ko se vanilijeva krema ohladi, jo premažemo s stepeno smetano (obe smetani stepemo, da je čvrsta), nato jo pogladimo in čeznjo položimo drugi kos pečenega listnatega testa. Kremne rezine postavimo v hladilnik (najbolje čez noč), da se krema strdi, nato jo narežemo na enako velike kose in posujemo s sladkorjem v prahu.

Za 15 kremnih rezin je primeren pekač velikosti 35 × 25 × 7 cm.