Kisla juha

7 junija, 2024
0
0

Kisla juha ali žüpa je ena najbolj značilnih jedi na Štajerskem, s katero se pozno ponoči ali že proti jutru končajo gostije in praznovanja. Seveda pa ta krepka in krepčilna juha paše tudi za kosilo. Receptov zanjo je vsaj toliko, kolikor je gospodinj, ki jo pripravljajo, zato naj bo izbrani recept iz knjige Meso s tradicijo in okusom Dušana Belšaka le namig, kaj vse naj plava v njej, začimbe pa lahko prilagodimo svojemu okusu. Najpogosteje se v kisli juhi kuha svinjsko pleče ali plečka, lahko pa jo pripravimo tudi s svinjskimi nogicami ali repi.

POTREBUJEMO (ZA 4 OSEBE): 400 g mesa (svinjsko pleče), 3 tanjše korenčke, ¼ manjšega gomolja zelene, manjšo peteršiljevo korenino, ščep majarona, ščep timijana, ščep šetraja, 1 večjo čebulo, 1 žlico nasekljanega česna, nasekljana peteršiljeva stebelca z listi, 1 večjo žlico bele moke, 1 žlico rdeče paprike v prahu, olje, sol, poper, 0,3 dl vinskega kisa

Meso narežemo na manjše kocke. Ostrgan ali olupljen korenček narežemo na kolobarje, gomolj zelene pa na manjše kockice, ravno tako peteršiljevo korenino.

V primerno velik lonec nalijemo 2 litra vode ali fonda, dodamo zelenjavo in začimbe ter postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, dodamo meso in pri zmerni temperaturi, da juhe le nežno vre, kuhamo do mehkega. Posolimo in popopramo.

Na ponvico damo malo olja, nasekljano čebulo in moko. Počasi ob nenehnem mešanju pražimo, da rahlo porumeni, nato dodamo rdečo papriko in česen. Ko česen zadiši, prežganje vmešamo v juho. Z metlico dobro premešamo, da se prežganje ne sprime v kepo. Če je oboje vroče, se prežganje lepo razpusti. Če nimamo metlice, prežganje zalijemo z mrzlo vodo, pokuhamo in šele nato dodamo k juhi. Nazadnje prilijemo vinski kis in juho počasi kuhamo še najmanj 20 minut, da se moka dobro razkuha. Po potrebi dosolimo, dodamo nasekljan peteršilj in ponudimo. V juho lahko po želji dodamo na kocke narezan krompir in/ali vodne žličnike. Ponudimo z domačim kruhom.