Kavni kolači

26 januarja, 2024
0
0

Najbolj znana sladica s kavo je tiramisu, vendar pa se omamna aroma kave v sladicah ne konča le pri tej priljubljeni sladici. Izbrali smo nekaj receptov Andreja Goljata iz knjige Kava, s katerimi se lahko posladkate ob skodelici kave ali čaja.

Kavni kolač s kokosom

POTREBUJEMO: za biskvitno maso: 200 g masla, 350 g sladkorja, 4 jajca, 2½ dl mleka, ½ kg bele moke, 60 g mlete kave, 1½ zavojčka pecilnega praška, vaniljev sladkor, rum; za glazuro: 100 g mletega sladkorja, 40 g kakavovega prahu, 20 g instantne kave, 180 g masla, 1 vaniljev sladkor, 0,6 dl vroče vode; za posip: 100 g kokosove moke

Maslo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto umešamo, postopoma primešamo jajca, prilijemo mleko, moko s pecilnim praškom, mleto kavo in rum. Dobro premešano maso vlijemo v pomaščen in z ostro moko posut večji pekač in pri 175 °C pečemo približno 25 minut.

Glazuro pripravimo tako, da sladkorja in maslo penasto umešamo, dodamo instantno kavo, vročo vodo in kakavov prah ter dobro premešamo. Z njo premažemo ohlajen kolač in po vrhu potresemo še kokosovo moko.

Kavni kolač brez glutena

POTREBUJEMO: ¾ kg puste skute, 200 g mletih mandljev, 50 g mletih neoluščenih mandljev, 200 g praženih mletih sončničnih semen, ¼ kg koruzne moke, 7 jajc, nadomestek za ¼ kg sladkorja (med ali umetno sladilo), 40 g kakava v prahu, 60 g mlete kave, ½ dl ruma, sol, gazirano mineralno vodo (po potrebi)

Kavni kolač brez glutena
Kavni kolač brez glutena

Zmešamo pretlačeno skuto, mlete olupljene in neolupljene mandlje, mleta sončnična semena, sladilo, kakav v prahu, rumenjake, mleto kavo, rum in koruzno moko ter po potrebi primešamo tekočino, najbolje gazirano mineralno vodo. Masi narahlo primešamo trd sneg iz beljakov in ščepca soli.

Pripravljeno maso vlijemo v pomaščen in z ostro moko posipan pekač ter pečemo pri 160 °C približno 90 minut. Kolač pustimo še 10 minut v pekaču, da se malce ohladi, nato ga zvrnemo na pomokan prt in počakamo, da se ohladi. Ohlajen kolač narežemo in po želji ponudimo s poljubno sadno omako.

Kavno-čokoladni kolač

POTREBUJEMO: za biskvit: 200 g temne čokolade, 150 g masla, 200 g sladkorja, 4 jajca, 300 g bele moke, 1 zavojček pecilnega praška, vaniljev sladkor; za vlaženje biskvita: 1½ dl močne kave, 0,3 dl ruma; za glazuro in posip: 100 g temne čokolade, ½ dl olja, 80 g sesekljanih surovih pistacij

Maslo in sladkor penasto umešamo, počasi primešamo stopljeno in nekoliko ohlajeno čokolado, jajca, vaniljev sladkor in moko, pomešano s pecilnim praškom. Dobro premešamo in maso vlijemo v pomaščenem in z ostro moko posipan pekač in jo pogladimo. Pečemo približno 30 minut pri 170 °C.

Še topel biskvit navlažimo s pripravljeno tekočino in počakamo, da se ohladi. Med tem pripravimo glazuro: čokolado stopimo nad vodno kopeljo, prilijemo olje in dobro premešamo. Ko se glazura malce ohladi, z njo premažemo ohlajen kolač in po njem potresemo nasekljane pistacije. Narežemo in ponudimo.