Janeževi obročki

5 aprila, 2024
0
0

Škatla za piškote ne sme biti nikoli prazna. Če nimamo časa za zamudno izrezovanje piškotov, lahko v manj kot uri pripravimo in spečemo hrustljave obročke s prijetno aromo mletega janeža.

POTREBUJEMO: ½ lončka suhega belega vina, ½ lončka kristalnega sladkorja, 1/3 lončka olja (sončničnega ali oljčnega), ¼ žličke soli, ½ žličke pecilnega praška, 1 žličko mletega janeža, 2½ (ali malce več) lončka bele pšenične moke; za posip: kristalni sladkor

Za merico uporabimo lonček, ki meri 240 mililitrov.

V srednje veliko skledo nalijemo belo vino in olje, vsujemo še kristalni sladkor in sol ter premešamo z metlico. V drugo skledo presejemo moko, pecilni prašek in mleti janež ter dobro premešamo. Suhe sestavine postopoma združimo z mokrimi. Premešamo le toliko, da dobimo gladko testo. Če se nam testo lepi na dlani, dodamo še malo več moke, toda ne preveč, da ostane testo mehko. Testo na hitro pregnetemo na delovni površini, nato pa ga razdelimo na tri ali štiri dele. Iz vsakega naredimo dolg in enakomerno debel svaljek.

Odrežemo košček svaljka (tehta naj okoli 15 gramov) in ga med dlanmi še malce posvaljkamo, da meri približno 10 do 12 centimetrov z debelino okoli osem milimetrov. Nato sklenemo iz svaljka obroč, konca pa povežemo skupaj tako, da sta drug čez drugega. Zgornjo stran obročka povaljamo v kristalni sladkor, nato obroček položimo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo pri 180 stopinjah približno 23 do 25 minut, da se janeževi obročki po vrhu zlato zapečejo. Iz testa dobimo približno 20 piškotov.