Jabolčne vrtnice

14 februarja, 2024
0
0

Sladic z jabolki se nikoli ne naveličamo, pripravimo jih lahko za navaden dan ali posebne priložnosti. Navdih za to preprosto sladico z nekaj sestavinami so cvetovi vrtnice, le da jabolčni niso le omamno dišeči, ampak tudi nadvse okusni.

POTREBUJEMO: 1 zavitek listnatega testa, 2–3 jabolka (z rdečo lupinico), sok pol limone, 3 žlice marelične marmelade, 1 žličko ruma, ½ žličke cimeta v prahu; za posip: sladkor v prahu

Jabolka prerežemo na polovico in jim odstranimo pečke. Z zelo ostrim nožem ali mandolino jih narežemo na zelo tanke (skoraj prosojne) rezine in jih takoj položimo v vročo vodo, ki smo ji dodali limonin sok. V vroči vodi se bodo rezine omehčale, zaradi limoninega soka pa ne bodo porjavele. Preverimo, ali se rezine lepo upogibajo (ne smejo se lomiti), sicer jih znova namočimo v vročo vodo. Preden rezine uporabimo, jih osušimo s papirnato brisačo.

Listnato testo razvaljamo ali razvijemo in položimo na rahlo pomokano delovno površino. Narežemo ga na trakove, široke pet centimetrov.

V skledici zmešamo marelično marmelado z malo ruma in cimetom v prahu. Z marmelado premažemo trakove listnatega testa in po zgornjem robu vsakega razporedimo jabolčne rezine tako, da bodo malce višje od testa. Jabolčne rezine zlagamo tako, da se med sabo rahlo prekrivajo. Za vsako vrtnico rabimo približno 10 do 12 jabolčnih rezin. Spodnji del testa po sredini prepognemo navzgor, nato pa začnemo tesno zavijati testo z rezinami po dolžini, da nastane oblika vrtnice. Robova testa malce stisnemo, da se dobro sprimeta. Jabolčne vrtnice polagamo v namaščen pekač za mafine (s šestimi vdolbinicami).

Pečemo jih 40 minut pri 180 stopinjah oz. tako dolgo, da lepo pozlatijo. Najboljše so še tople. Preden jih ponudimo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.