Frtalja z zelišči

15 maja, 2024
0
0

Frtalja je jajčna omleta bogata s svežimi spomladanskimi zelišči in dišavnicami. Izvira iz Furlanije, razširjena pa je po vsej Primorski in dlje. Čeprav spominja na omleto ali palačinko, pa je vendarle drugačna že na pogled, saj je vsaj za prst debela in dosti sočnejša.

V jajčno maso lahko vmešamo najrazličnejša divja ali gojena sveža zelišča, dišavnice z vrta ali narave, šparglje, koprive in vse, kar ponuja pomlad. Pomembno je, da v frtalji prevladujejo zelišča, zato nikar ne skoparimo z njimi. Lahko naredimo tudi krepkejšo različico frtalje – s pršutom, klobasami, slanino ali sirom. Pripravimo pa lahko tudi sladko ali »pocukrano« frtaljo: jajca razžvrkljamo, dodamo moko, mleko in sol ter spečemo v zelo vroči ponvi z visokim robom, nato pa pečeno posujemo s kristalnim sladkorjem.

FRTALJA S SIROM, SLANINO IN SVEŽIMI ZELIŠČI

POTREBUJEMO: 2 jajci, 1 žličko soli, 2 dl mleka, ½dl olja, 200 g moke, 1 dl mineralne vode, 50 g slanine, 100 g sira gavda, nekaj vršičkov sveže melise, nekaj vejic svežega koromača, po 1 vejico svežega peteršilja, timijana, majarona, origana in drobnjaka ter nekaj listov sveže bazilike

Jajci, sol, mleko in olje dobro premešamo, dodamo presejano moko in zmešamo, da dobimo gosto gladko maso, nato vmešamo še mineralno vodo.

Zelišča na drobno nasekljamo, narežemo tudi slanino, sir pa naribamo. Vse vmešamo v maso za frtaljo.
V ponev z visokim robom damo nekaj žlic olja, ga segrejemo in nanj vlijemo maso. Počasi pečemo na manjšem ognju, da se spodnja plast ne zažge. Nato frtaljo obrnemo, da se zapeče še na drugi strani. Ko je frtalja pečena z obeh strani, ponev odstranimo z ognja, frtaljo pa pretresemo na leseno desko ali večji krožnik. Ko se nekoliko ohladi, jo narežemo na koščke in ponudimo z domačim kruhom.