Fokača z rožmarinom

1 maja, 2024
0
0

Ploščati kruh, ki je nadvse priljubljen pri naših zahodnih sosedih, malce spominja na pico, toda testo je po vrhu hrustljavo, sredica pa je mehka in puhasta. Priprava nam ne bo vzela veliko časa, malo potrpežljivosti pa vendarle, saj mora testo nekaj časa počivati.

POTREBUJEMO: za prvi korak: 1 vrečko kislega testa Fala, ¾ kg bele moke (manitoba), 580 g vode; za drugi korak: ¼ kocke kvasa Fala ali ½ vrečke suhega kvasa Fala, 1 žlico sladkorja, 2 žlički soli, 2–3 vejice svežega rožmarina, 100 g vode

Prvi korak: vodo, moko in kislo testo dobro premešamo, pokrijemo s prosojno folijo in pustimo počivati vsaj dve uri. Drugi korak: v posodo s testom dodamo še kvas in sladkor ter dobro premešamo. Testo mešamo najprej počasi, vmes dodamo še sol in nasekljane lističe rožmarina, nato mešamo pri največji hitrosti še 10 minut. Tik pred koncem vmešamo še preostalo vodo – dodamo je le toliko, da se porazgubi med testom. Testo pustimo počivati pol ure, nato ga z dlanmi večkrat potegnemo in prepognemo, ta postopek ponovimo tri- do štirikrat na vsake pol ure. Testo raztegujemo tako, da na zgornji strani posode (nasprotno od nas) primemo za testo in ga povlečemo navzgor, nato ga prepognemo čez tisti del testa, ki je ostal na dnu posode. Nato posodo obrnemo za četrtino in znova povlečemo testo in ga prepognemo, posodo znova obrnemo za četrt in ponovimo potege in prepogibe … Ta postopek ponovimo štirikrat oz. tolikokrat, da začutimo, da je šibko testo postalo čvrsto in smo s potegi in prepogibi dovolj okrepili glutenske vezi v njem.

Testo znova pustimo počivati pol ure, nato nadaljujemo s potegi in prepogibi. Postopek ponavljamo na pol ure še trikrat, nato pustimo testo vzhajati pri sobni temperaturi. Večji pekač prekrijemo s papirjem za peko in ga premažemo z oljčnim oljem. Vzhajano testo prestavimo v pekač na papir za peko. Z mokrimi rokami ga razvlečemo na vse strani, da je debelina testa čim bolj enakomerna. Fokačo pokrijemo s krpo in jo pustimo vzhajati. Vzhajano fokačo popršimo z oljčnim oljem, s pomaščenimi prsti odtisnemo po površini testa več vdolbinic (kot bi igrali klavir), nato po vrhu posujemo še grobo sol (še boljši je solni cvet) in rožmarinove vejice.

Fokačo prestavimo v pečico, ki smo jo segreli na najvišjo temperaturo (okoli 250 stopinj). Pečemo jo približno 20 do 25 minut, da se lepo obarva in spodaj zapeče. Pečeno fokačo lahko prekrijemo s krpo, da se zmehča.