Češnjev zavitek

23 maja, 2024
0
0

Zavitke imamo radi, ker so pripravljeni mimogrede in ker ponujajo nešteto različic. Klasični skutni nadev lahko obogatimo s prvimi domačimi češnjami, ki že rdečijo.

POTREBUJEMO: ½ kg maslenega listnatega testa; za nadev: ½ kg skute, 200 g izkoščičenih češenj, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, 100 g sladkorja, 60 g svetlih piškotnih drobtin, vaniljev sladkor, cimet v prahu, nageljnove žbice; za premaz: 1 jajce

V večjo skledo pretresemo skuto in jo zmešamo s sladkorjem, kislo smetano, jajcema, piškotnimi drobtinami, vaniljevim sladkorjem in cimetom v prahu. Nazadnje nežno vmešamo še izkoščičene češnje.

Masleno listnato testo razvaljamo na debelino pol centimetra v čim bolj pravilen pravokotnik. Robove premažemo z razžvrkljanim jajcem, po dolžini razporedimo pripravljen skutni nadev in testo čim bolj tesno zavijemo. Zavitek prestavimo na plitev pekač, ki ga prekrijemo s papirjem za peko, ter premažemo z razžvrkljanim jajcem, spoje utrdimo z nageljnovimi žbicami. Zavitek prebodemo po celotni dolžini, iz ostanka testa pa lahko izrežemo testene okraske in jih položimo po vrhu.

Pekač z zavitkom prestavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo približno 40 minut. Če se nam zdi, da skorjica hitro rjavi, temperaturo nekoliko zmanjšamo.