Božična torta

23 decembra, 2023
0
0

Tik pred prazniki je izšla knjiga Urške Šobak Ej, babi, tega mi pa nisi pokazala, ki je prava zakladnica starih receptov. Iz knjige smo izbrali prav poseben recept – božično torto iz sestavin, ki so vedno pri roki, preproste priprave in izvrstnega okusa.

Potrebujemo: za biskvitno maso: 1½ skodelice naribanih jabolk (skodelica velikosti 2,5 do 3 dl), 1 skodelico pšeničnega zdroba, 1 skodelico mletih orehov (ali lešnikov, mandljev), ½ čajne žličke mletega cimeta, 1 skodelico sladkorja ali rozin, ½ skodelice mleka, 1 zavojček vinskega kamna ali pecilnega praška; za preliv: 200 g jedilne čokolade, 100 g sladke smetane

Če se odločimo uporabiti rozine, jih najprej za najmanj 10 minut namočimo v topli vodi in jim dodamo ščepec soli. Po 10 minutah rozine zmeljemo s paličnim mešalnikom ali v električnem sekljalniku. Nato v ločenih posodah zmešamo suhe sestavine, v drugi pa mokre. Nazadnje suhe sestavine združimo z mokrimi. Biskvitno maso prelijemo v tortni model, ki smo ga prekrili s papirjem za peko in pečemo približno 45 minut pri 170 stopinjah. Pečen in ohlajen biskvit prelijemo s čokoladno glazuro (čokolado raztopimo nad parno kopeljo v sladki smetani).

Avtorica je dodala še nekaj namigov za izboljšanje okusa: če imamo radi okus ruma, lahko rozine namočimo v rumu čez noč, zjutraj jih odcedimo in zmeljemo. Torta bo še sočnejša, če jo prelijemo z jabolčnim sokom ali drugim sokom po našem okusu in jo šele nato prelijemo s čokoladno glazuro. Torta je najslajša, če uporabimo polovico skodelice rozin in polovico skodelice sladkorja.