Bombetke z natrgano svinjino

3 maja, 2024
0
0

Bogato začinjeno meso, ki se počasi in dolgo peče pri nizki temperaturi, postane tako mehko, da ga ni treba rezati. Natrgamo ga kar z vilicami in ponudimo v bombetki s svežo zeljno solato in našo najljubšo omako za žar.

POTREBUJEMO: približno 2½ kg vratovine ali svinjsko pleče brez kosti; začimbno mešanico: 2 žlički dimljene rdeče paprike, 2 žlički mlete kumine, 1 žlička popra, 2 žlički rjavega sladkorja, 1 žličko soli; in še: 450 do 500 ml jabolčnika, 2 žlici omake za žar

Meso oplaknemo in osušimo. V skledico odmerimo vse začimbe in jih dobro premešamo. Meso natremo z začimbno mešanico in ga prestavimo v velik ognjevaren pekač ter zalijemo z jabolčnikom. Pekač pokrijemo s pokrovko in postavimo v pečico, ogreto na 150 stopinj. Pečemo vsaj štiri ure, vmes lahko večkrat preverimo, ali je treba priliti več jabolčnika, saj se meso med peko ne sme izsušiti. Po štirih urah preverimo, ali je meso že dovolj mehko, da ga lahko natrgamo z vilicami. Če ni, peko še nekoliko podaljšamo. Dlje se peče meso, mehkejše in sočnejše bo.

Pekač vzamemo iz pečice, meso pa prestavimo na velik krožnik in ga natrgamo. Sok, ki je ostal v pekaču, precedimo v skledico in zmešamo z dvema (ali več) žlicami omake za žar, nato pa prelijemo po natrganem mesu. Dobro premešamo.

Natrgano svinjino ponudimo v domačih bombetkah skupaj z zeljno solato in poljubno omako ter drugimi dodatki.

ZELJNA SOLATA

POTREBUJEMO: ½ kg zelja (belega in rdečega), 2 večja korenčka, 1 rdečo čebulo; za preliv: 2 žlici majoneze, 3 do 4 žlice jogurta, 1 žličko gorčice, sol in poper

Zelje in korenček narežemo ali naribamo na tanke trakove, čebulo nasekljamo na drobne kockice. V skledi zmešamo vse sestavine za preliv, nato pa vanj vmešamo pripravljeno zelenjavo.