Sočno meso v bogati omaki

22 maja, 2024
0
0

Prečno prežagan telečji bočnik s kostjo, ki mu rečemo tudi ossobuco, je glavna zvezda tega odličnega recepta. Priprava ni zahtevna, okus pa izvrsten, saj meso najprej popečemo, nato pa ga prestavimo v pečico in pri srednji temperaturi počasi dušimo v bogati omaki. Jed ponudimo s polento, milansko rižoto ali krompirjevim pirejem.

POTREBUJEMO (ZA 4 OSEBE): 50 g bele pšenične moke, 4 kose telečjega bočnika s kostjo (debeline približno 5 cm), 30 ml oljčnega olja, 2 čebuli, 375 ml suhega belega vina, 1 pločevinko (540 ml) na kocke narezanega paradižnika, 2 stebli zelene, 2 korenčka, 4 stroke česna, ¼ l goveje juhe, 2 žlici (30 ml) paradižnikovega koncentrata, 1 žličko posušenega timijana, 1 lovorov list, sol in poper; za gremolato: lupinico 2 limon, 1 strok česna, 10 g svežih peteršiljevih lističev

Meso najprej oplaknemo in popivnamo s papirnato brisačko. Nato ga posolimo in popopramo. Na plitev krožnik vsujemo moko in v njej povaljamo začinjene kose mesa z vseh strani.

V večjem ognjevarnem loncu segrejemo oljčno olje in na njem popečemo meso z vseh strani, da zadiši in pozlati. Nato meso vzamemo iz lonca in ga prestavimo na krožnik.

V istem loncu pražimo na drobno nasekljano čebulo tako dolgo, da postekleni, nato dodamo še na drobno nasekljano zeleno, korenčka in česen. Po potrebi prilijemo več olja. Deglaziramo z belim vinom, nato vrnemo v lonec popečeno meso in dodamo še preostale sestavine. Ko tekočina zavre, lonec pokrijemo in prestavimo v pečico. Najprej pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo še eno uro.

Jed lahko ponudimo z gremolato, ki jo pripravimo tako, da zares na drobno nasekljamo strok česna in sveže peteršiljeve lističe ter zmešamo z na drobno naribano limonovo lupinico. Po eno žličko gremolate posujemo po mesu, tik preden jed ponudimo s poljubno prilogo.