Jedi s kašo – hranljive in okusne

4 januarja, 2024
0
0

Proseno in ajdovo kašo imamo skoraj vedno v shrambi, pa vendar se jedi z njima le redko znajdejo na naših krožnikih. Zato smo izbrali nekaj okusnih in hranljivih receptov za hladna zimska jutra ali večere.

Češpljeva kaša

POTREBUJEMO: 300 g prosene kaše, 100 g suhih sliv ali češpelj, 5 dl mleka, 2 dl sladke smetane, sol, sladkor in cimet

Proseno kašo skuhamo do polovice v malo osoljenem mleku. Nato vmešamo vanjo izkoščičene suhe slive, sladko smetano, sladkor in cimet. Vlijemo v lončeno posodo in pečemo v pečici pri 180 °C.

Zimska kaša z ovsenimi kosmiči in suhim sadjem

POTREBUJEMO: 50 g ajdove kaše, 50–100 g prosene kaše, 50 g ovsenih kosmičev, 250 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci (ločimo rumenjake od beljakov), 50–100 g sladkorja, 1 zavojček vaniljevega sladkorja (13 g), 100–200 g surovega masla, 50 g posušenih banan (narezanih na rezine), 100 g suhih sliv, 100 g suhih fig, sok ene limone, cimet v prahu, mlete orehe (po želji)

ZImska kaša z ovsenimi kosmiči in suhim sadjem

Ajdovo in proseno kašo najprej stresemo na cedilo in spiramo pod tekočo vodo. Vsako posebej skuhamo: ajdo v 100–150 ml vode približno 15 minut, proseno kašo pa v 150–300 ml vode približno 10 minut. Če smo dodali kaši preveč vode, jo pozneje odcedimo, če pa je je premalo, jo med kuhanjem še dodamo. Posebej stepemo rumenjake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. V stepeno maso dodamo stopljeno maslo, nato pa še skuto in kislo smetano ter vse skupaj počasi premešamo. Nato v maso počasi vmešamo obe kaši in ovsene kosmiče. Suhe slive in fige operemo pod tekočo vodo, narežemo na majhne koščke in primešamo masi.

Iz beljakov stepemo trd sneg in ga na koncu vmešamo v maso.

Maso prelijemo v pomaščen pekač na debelino od 5 do 8 cm. Po vrhu namažemo s kislo smetano in nanjo položimo suhe banane. Pečemo v pečici pri 175–180 °C približno 45 minut. Ponudimo toplo ali ohlajeno. Posipamo lahko tudi z mletimi orehi.

Tatarski ajdov zavitek z jabolki

POTREBUJEMO: ½ kg listnatega testa, 1 kg naribanih jabolk, ½ kg kuhane tatarske ajdove kaše, 100 g sladkorja, 50 g drobtin, sok in lupinico 1 limone, 25 g rozin, cimet v prahu, 1 zavojček vaniljevega sladkorja; in še: mandljeve lističe, 1 jajce in malo kisle smetane (za posip in premaz)

Tatarski ajdov zavitek z jabolki

Jabolka naribamo, dodamo limonin sok in dušimo na srednje močnem ognju do mehkega. Dodamo še sladkor, rozine, cimet v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupinico in drobtine. Tatarsko ajdovo kašo skuhamo in vmešamo v dušena jabolka.

Listnato testo razvijemo oziroma razvaljamo. Premažemo ga s kislo smetano, posujemo z mandljevimi lističi in jabolčnim nadevom ter zavijemo. Pred peko testo premažemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali s kislo smetano, in posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo pri 200 do 220 °C približno 20 do 40 minut, odvisno od debeline zavitka. Zavitek lahko pred peko zavijemo v peki papir, da med pečenjem ne spreminja oblike in ne razpoka.