Drobni, hrustljavi in krhki piškoti

7 decembra, 2023
0
0

Ko zadiši iz domače pečice po sladkih začimbah, se priprave na praznike začnejo. Najprej se lotimo peke drobnega peciva, saj nam ga decembra ne sme zmanjkati. Ker pri peki porabimo več rumenjakov kot beljakov, bodo izbrani recepti, v katerih so le beljaki, ta čas še kako dobrodošli. Izbrali smo preskušene recepte iz knjig slaščičarske mojstrice Alenke Kodele Piškoti, piškotki in drugačno pecivo ter Najboljši piškoti, sladki grižljaji in slano pecivo.

Poljubčki z lešniki, rozinami in čokolado

SESTAVINE: 3 beljaki, 100 g rjavega sladkorja, 120 g rozin, 45 g kandirane pomarančne lupinice, 110 g mletih lešnikov, ½ kavne žličke cimeta, ¼ kavne žličke kardamoma; za čokoladni obliv: 150 g jedilne čokolade, 20 g rastlinske masti; in še: 100 g celih lešnikov

Mlete lešnike, kandirano pomarančno lupinico, rozine in začimbi dobro premešamo. Med stepanjem beljakov dodajamo sladkor ter stepamo tako dolgo, da dobimo zelo čvrst sneg. Vanj narahlo vmešamo začinjene mlete lešnike in rozine. Maso zajemamo z žlico in oblikujemo kupčke v velikosti oreha ter polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Polagajmo jih dovolj narazen, da se med peko ne sprimejo. Pečemo oz. sušimo jih približno 50 minut pri 120 stopinjah. Pečene poljubčke ohladimo.

Čokoladni obliv pripravimo iz stopljene jedilne čokolade in rastlinske masti. Ohlajene poljubčke do polovice potopimo v čokoladni obliv, nato pa na vrh vsakega položimo še cel lešnik. Ponudimo jih, ko se čokoladni obliv strdi.

Pomarančne zvezdice

SESTAVINE: 250 g sladkorja v prahu, 2 beljaka, 1 bio pomaranča, 75 g kandirane pomarančne lupinice, 30 g nasekljanih mandljev, 150 g mletih lešnikov, 200 g čokoladnih piškotnih drobtin; za preliv: 100 g sladkorja v prahu, 2 žlici pomarančnega soka

Pomarančne zvezdice
Pomarančne zvezdice

Pomarančo dobro operemo, nato nastrgamo pomarančno lupinico in iztisnemo pomarančni sok. Kandirano pomarančno lupinico na drobno nasekljamo in pomešamo z nastrgano pomarančno lupinico in tremi četrtinami sveže stisnjenega pomarančnega soka.

Beljake s sladkorjem v prahu stepemo v čvrst sneg, nato vanj vmešamo pomarančno mešanico, mlete lešnike, čokoladne piškotne drobtine in nasekljane mandlje. Pripravljeno testo zavijemo v prosojno folijo in postavimo v hladilnik za približno eno uro.

Po delovni površini potresemo kristalni sladkor, nato pa na njej razvaljamo testo na debelino pol centimetra. Z modelčkom za piškote izrezujemo zvezdice in jih polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko.

Pripravimo še preliv: 100 g sladkorja v prahu pomešamo s prihranjenim pomarančnim sokom. Preliv naj bo gost in gladek, z njim premažemo zvezdice. Dobri dve uri jih še pustimo pri sobni temperaturi, da se sušijo, nato jih pečemo od 25 do 30 minut v pečici, ogreti na 150 stopinj. Dobro ohlajene hranimo v zaprti
posodi.

Pirini klobučki

SESTAVINE: 400 g pirine polnozrnate moke, ½ lončka navadnega jogurta, 250 g masla, 1 beljak, noževa konica pecilnega praška; in še: malinova marmelada in sladkor v prahu za posip

Pirini klobučki
Pirini klobučki

V večjo skledo vsujemo moko, dodamo še pecilni prašek, jogurt, maslo in beljak ter zgnetemo gladko testo. Zavijemo ga v prosojno folijo in postavimo na hladno za vsaj pol ure. Ohlajeno testo na tanko razvaljamo, nato z okroglim nazobčanim modelčkom za piškote izrežemo kroge premera 6 centimetrov. Na sredino vsakega položimo kupček malinove marmelade, nato ga pokrijemo z drugim testenim krogom. Z okroglim modelčkom z ravnim robom in premera 3,5 centimetra malce potisnemo v testo okoli marmelade. Piškote pečemo od 10 do 12 minut pri 175 stopinjah. Še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Brizgani čokoladni piškoti

SESTAVINE: 300 g masla, 125 g sladkorja v prahu, 2 beljaka, 350 g moke, 40 g kakava v prahu, 1 zavojček vaniljevega sladkorja, ščepec soli ter malo bele ali temne čokolade za okras

Brizgani čokoladni piškoti
Brizgani čokoladni piškoti

Maslo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo penasto stepamo, dodamo beljaka in še naprej stepamo. Ko postane masa rahla in penasta, ročno vmešamo presejano moko, pomešano s kakavom. Testo damo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom in ga poljubno nabrizgamo. Pečemo 12 minut pri 180 stopinjah. Ko se piškoti ohladijo, jih okrasimo s stopljeno belo ali temno čokolado.