Z inovativnostjo do uspeha

11 avgusta, 2023
0
0

V Čekovniku nad Idrijo je Saša Černalogar Mrak preživljala počitnice kot otrok in se že takrat močno povezala z naravo. Ko je skoraj tristo let staro kamnito hiško s pet hektarjev velikim posestvom podedovala, sta se z možem Juretom odločila za življenje na podeželju. Še prej pa sta skupaj z arhitekti načrtovala prenovo domačije. Staro sta porušila, na istem mestu pa zgradila novo in jo domiselno razdelila na del, v katerem živijo, ter apartma in sprostitveni del za goste.

Pri gradnji hiše »na kupčku« so ohranili tradicionalne arhitekturne elemente kraja ter uporabili večinoma naravne materiale, zato se objekt s čudovitim zeliščnim vrtom in skalnjakom zlije z idrijsko krajino, kar je opazila tudi občina in jih za to nagradila. Saša, po izobrazbi andragoginja, pa je razvila posebno vrsto turistične ponudbe za goste, ki se želijo sprostiti in naužiti narave. Ker se dobro zdravje in počutje začneta pri dobrem počitku, nudi namestitev vse udobje, ki ga gostje potrebujejo za oddih. Tako se lažje umaknejo vsakdanjim skrbem, se odpočijejo, umirijo misli in znova najdejo stik z naravo. Gostom in obiskovalcem nudijo tudi osebna svetovanja in terapije z večstopenjskim programom, ki ga prilagodijo vsakemu posebej. Namenjen je tistim, ki potrebujejo regeneracijo pri izčrpanosti, stalnem stresu in hormonskem neravnovesju, saj pomaga povrniti zdravje, dobro počutje in telesno moč. V tišini in miru na njihovem posestvu pa si ljudje hitreje odpočijejo in umirijo svoje misli.


MANJ JE VEČ
Zaradi specializirane ponudbe jih najpogosteje obiskujejo pari. »To smo si tudi želeli, zato na posestvu nimamo otroških igral. Vse je prilagojeno parom. Naša ponudba, osebni pristop, mirno in neokrnjeno okolje ter lokalna in sveže pripravljena hrana so tisto, kar jih navdušuje, da za nekaj dni zamenjajo mestni hrup za tišino na podeželju. Ker se želimo gostom povsem posvetiti in jim hkrati dovoliti intimo, sprejmemo le en par hkrati,« pojasnjuje Saša. Gostom je na voljo naravni velnes z zeliščno in parno finsko savno, ki jo odišavljajo aromatična zelišča iz njihovega vrta, prostor za počitek in prostor za masažo.

Posestvo Na kupčku sprejema goste že sedmo leto, tu prirejajo tudi dogodke in poroke. Večinoma gostijo pare iz tujine, ki se prepustijo njihovemu sprostitvenemu in kulinaričnemu razvajanju od pet do sedem dni. Najbolj obiskani so od pozne pomladi do pozne jeseni. Čeprav njihova usmeritev ni najbolj tipična med turističnimi kmetijami, pa je Saša prepričana, da je pravilna. »Sledimo poslovni filozofiji ‘manj je več’. Vse, kar ponujamo, je čim višje in čim boljše kakovosti, zato veliko pozornosti namenjamo spremembam naših življenjskih navada in potreb. Te vplivajo tudi na trende v turizmu, ki se zelo hitro spreminjajo in jim je treba slediti,« pravi naša sogovornica, ki se tudi sama ves čas izobražuje.

Na posestvu pridelajo tudi dosti različnega sadja: jabolka, hruške, orehe in slive, pa zelenjavo, zelišča in dišavnice imajo domača jajca … Vse, kar pridelajo, ponudijo gostom, viške pa predelajo, da je shramba dobro založena z domačimi dobrotami: marmeladami, sirupi, sokovi in kompoti. Saša je inovativna tudi pri ponudbi hrane. Hišna posebnost sta sladici Johanna, ime je dobila po Sašini prababici, in orehova potica, pripravljena po nekoliko nenavadnem receptu. Ročno izdeluje copate iz filca, dišeča srca, polnjena s sivko, hidrolate in mila z eteričnim oljem sivke in mete pa zanje izdelujejo na drugi kmetiji. Prav tako tudi jabolčni sok, suho sadje in žganje.

Odličnost njihovih storitev in osebni pristop gostje cenijo in tudi primerno plačajo, zato je vodenje turistične kmetije postalo Sašina glavna zaposlitev. Zatišni del leta, ko je gostov manj, pa predava o razvoju turistične ponudbe, doživetij in produktov ter svetuje posameznikom in zavodom. Kot zunanja predavateljica predava na blejski višji šoli. Ker se potrebe gostov nenehno spreminjajo, svojo ponudbo ves čas spreminja in nadgrajuje, prilagaja pa tudi opremo prostora. »Ne glede na to, pa je prav, da vsak, ki se ukvarja s turizmom, razmisli, po čem bi želel biti prepoznaven. Turistična ponudba naj ne bo zgolj plod posnemanja, temveč plod lastne ustvarjalnosti. Ko razmišljaš o potrebah ljudi in v to vključiš inovativen pristop, pa se rodijo najboljše ideje,« je prepričana naša sogovornica.