Vrt v februarju

7 februarja, 2024
0
0

Februarja že razmišljamo o pomladi. Zunanje temperature se lahko že prijetno dvignejo, dan se opazno daljša, vendar moramo biti še vedno zelo previdni, kajti temperatura se lahko še zelo spusti. Zato ne kaže prezgodaj na prosto sejati vrtnin in drugih občutljivih rastlin, saj ne moremo predvideti vremenskega dogajanja. Na Primorskem pa je v tem času že veliko dela na vrtu.

Okrasni vrt

Konec meseca pognojimo trato, če ni več snega in če ni preveč razmočeno. Če je v trati mah, uporabimo gnojilo, ki vsebuje apno. Zdaj je primeren čas za presajanje in sajenje večine dreves in grmičevja (tudi vrtnic). Lahko se lotimo rezi poleti cvetočih grmov, tiste, ki bodo zacveteli spomladi, pa porežemo po cvetenju.

Trajnice in zimzelene rastline zavarujemo pred morebitnimi močnimi sončnimi žarki. Če je vreme suho in ne zmrzuje, jih zalivamo, če je sneg, ga nakopičimo okoli njih.

Če ne zmrzuje, še vedno lahko posadimo kakšno okrasno čebulnico.

Sobnim rastlinam sproti odstranjujemo porumenele in odpadle liste, da ne zgnijejo. Rastline, ki smo jih postavili v prezimovališče, pregledamo, če jih niso napadli škodljivci ali bolezni. Občasno jih zalijemo ter v lepem vremenu prostor prezračimo. V vlažno šoto, pesek ali žagovino plitvo posadimo prve gomolje
gloksinij in begonij in jih postavimo v topel, svetel prostor. Ko zrastejo od pet do deset centimetrov visoko, jih presadimo na stalno mesto. Ko se pri klivijah pokažejo cvetni popki, jih pognojimo.

Zelenjavni vrt

Na Primorskem že sejejo na prosto peteršilj, korenček, kolerabico, grah in bob ter sadijo čebulo in šalotko. Na zavetrnih legah lahko tudi drugod, odvisno seveda od vremena. V tople grede in zabojčke na okenskih policah že sejemo vso zgodnjo zelenjavo (zeleno, por, solato za zgodnjo pridelavo, paradižnik, papriko in jajčevce). Sejancem zagotovimo dovolj svetlobe – zabojčke in lončke obračamo, toplo gredo pa večkrat prezračimo. Čas za setev je od februarja do sredine aprila. Iz tunelov in gred pobiramo radič, motovilec in blitvo, na izpraznjena mesta pa nasujemo kompost ter posejemo solato in redkvico, ki nam bosta v veselje že v aprilu. Lahko že nakaljujemo zgodnji krompir za pridelek v maju.

Sadni vrt

V sadovnjaku nadaljujemo z rezjo ter čiščenjem sadnega drevja. Če je še zelo mrzlo, nikar ne hitite z rezanjem, časa je še več kot dovolj. Med brstenjem (pri jablanah je to fenofaza C3 – mišje uho) opravimo predspomladansko škropljenje z oljnimi pripravki (na primer belo olje) za zatiranje jajčec uši in ameriškega
kaparja. Pri tem škropljenju je priporočljivo dodati tudi bakrene pripravke proti škrlupu. Če leži sadovnjak v bližini gozda, lahko cvetni nastavek ogroža jablanov cvetožer, zato škropivu za zimsko škropljenje dodamo tudi ustrezen insekticid. Breskve in nektarine poškropimo proti breskovi kodravosti z ustreznimi
fungicidi. Če jagodičja nismo porezali že poleti po obiranju, to storimo sedaj. Razmnožujemo jagodičasto grmovje – z reznicami ali grebeničenjem. Sadimo drevesa, ki niso tako občutljiva za mraz.

Priprvila: Marjeta Hrovatin