Vabljivo dišeč in rahel kot oblak

22 julija, 2021
0
0

Šarkelj je pecivo z nostalgičnim pridihom, saj smo ga v mlajših letih kar pogosto pekli in jedli. Nato pa smo v množici novih receptov za sladke dobrote kar malce pozabili nanj, čeprav se po okusu in »stasu« lahko meri tudi s kraljico praznične mize, le pripravljen je dosti hitreje.

Zares dober šarkelj je dišeč in rahel, da si zlahka privoščimo še drugi kos. Receptov zanj je nešteto in težko je oceniti, kateri je najboljši. Zato smo ubrali bližnjico in za recept prosili Mari Jakše iz Malega Podljubna, ki je na letošnjem ocenjevanju šarkljev na Bučki za marmorni šarkelj prejela vse možne točke. Čestitke, Mari! Presenečena je bila in hkrati vesela, da lahko deli recept, po katerem bo nastal še kakšen izvrsten marmorni šarkelj. »Recept je tako preprost, da bo po njem vsakemu uspelo speči izvrsten šarkelj,« obljublja Mari.

Iskreno nam pove, da ji je recept skupaj z modelom za peko šarklja podarila soseda Brigita in darilo pospremila z besedami: »No, zdaj boš pa tudi ti lahko pekla šarkelj.« To je bilo pred več kot dvajsetimi leti, nam pove Mari. »Od takrat nikoli več nisem pekla šarklja po drugem receptu, niti ga nisem spreminjala. Ta je preprosto najboljši! To je recept za biskvitni šarkelj, s katerim ni veliko dela in vedno izvrstno uspe. Biskvit je rahel in puhast, arome pa so lepo povezane.« Seveda se ključ do uspeha skriva v kakovostnih sestavinah. »Ne rabimo jih veliko, zato naj bodo te najboljše. Pa dobra volja pri delu tudi šteje,« svetuje mojstrica peke.

Šarkelj pečemo v modelu, ki ima poševna rebra in zaobljeno dno, in ne v potičniku z ravnim dnom in navpičnimi rebri. V njem pečemo le potico.

V SLOGI JE MOČ
Mari redno srečujemo na mnogih kulinaričnih tekmovanjih, zato ima priznanj več kot prostora na steni, da bi vse razobesila. »Rada se odzovem povabilom k sodelovanju, saj tako podprem trud stanovskih kolegic. To vsem, ki sodelujemo v društvih in prirejamo različne prireditve, daje voljo, da se trudimo ohranjati našo kulinarično in kulturno tradicijo ter dediščino. Zato tudi na Bučko vsako leto prinesem šarkelj. Sodelovala sem že s kvašenim šarkljem, z različnimi dodatki, in večkrat prejela zlata priznanja. Še nikoli pa mi strokovna komisija ni namenila vseh točk,« iskreno pove naša sogovornica. 

RECEPT ZA ZMAGOVALNI MARMORNI ŠARKELJ
Potrebujemo: 4 jajca, 280 g sladkorja, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, lupinico 1 limone, 120 g zmehčanega masla, 10 žlic mleka, 3 žlice olja, 280 g bele pšenične moke, 1 zavitek pecilnega praška, 1 do 2 žlici kakava v prahu in 2 žlici ruma.
Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Penasto umešamo štiri rumenjake s sladkorjem, dodamo tudi vaniljev sladkor, naribano limonovo lupinico in zmehčano maslo. Postopoma dodajamo mleko in olje in nazadnje še presejano moko, pomešano s pecilnim praškom. Iz beljakov stepemo sneg in ga na rahlo vmešamo v pripravljeno maso. Dobro premešamo. Odvzamemo tretjino biskvitne mase in vanjo vmešamo še eno do dve žlici kakava v prahu in rum.

Model za peko šarklja dobro namastimo z margarino in potresemo z belimi krušnimi drobtinami. Izmenično nalagamo svetlo biskvitno maso, nato temno in čeznjo spet svetlo. Model potisnemo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah približno 50 minut. Še topel šarkelj zvrnemo iz modela in ga potresemo s sladkorjem v prahu.

Čeprav šarkelj vedno peče po istem receptu, pa je prepričana, da je k letošnjemu uspehu pripomogel tudi njen mož Jože. »Prvič mi je biskvitno maso za šarkelj miksal mož, zato je to najin uspeh,« ponosno pove Mari. Zmagovalni šarkelj pa ni bil le okusen, temveč tudi izjemno lep. Ob prerezu se je pokazal čudovit valovit čokoladni vzorec, ki je nastal med peko. »Šarkelj sem prvič pekla v novem modelu, ki sem ga dobila za novo leto od hčerke Meri. Malce me je skrbelo, ali se bo šarkelj lepo ločil od modela, a je bila skrb odveč,« pove Mari.

Mari zelo rada peče, pravi, da je to za njeno dušo. Najbolj pa je vesela, ko s svojimi dobrotami lahko osreči druge. Ko smo jo vprašali, koliko šarkljev je v dvajsetih letih že spekla, pa se je le nasmehnila: »Samo v zadnjih treh letih sva jih s hčerko Jožico spekli vsaj 200. Ko sem leta 2018 postala kmetica leta, sem se odločila, da vsakemu gostu, ki me obišče, podarim šarkelj. Zato sem ob vsakem dogodku najprej vprašala, koliko gostov pride, da sem jih napekla dovolj. Tako je šarkelj postal moj zaščitni in prepoznavni znak,« konča najin pogovor marljiva in dobrosrčna Mari Jakše.

ZLATIH LE SEDEM
Članice Društva podeželskih žensk Bučka v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije pripravljajo državno ocenjevanje šarkljev – šarkeljado. Letošnja je bila že enajsto leto državna in sedemnajsto društvena. Sodelovalo je 35 tekmovalcev, deset več kot lani, večinoma iz domače občine Škocjan in sosednjih dolenjskih občin. Na ocenjevanje so prinesli kvašene, umešane in biskvitne šarklje. Največ, kar 15, je bilo marmornih, nekaj pa je bilo tudi posebnih: brezglutenski šarkelj, vzhajan s kislim testom, s skuto in pomarančami, koščki čokolade, pehtranom in brusnicami, ajdov z orehi … Tričlanska strokovna komisija pod vodstvom Betke Verščaj je podelila sedem zlatih priznanj, 21 srebrnih, štiri bronaste in tri zahvale. Najvišjo oceno, vseh  0 točk, je prejela mojstrica peke peciva in kmetica leta 2018 Mari Jakše iz Malega Podljubna, članica DKŽ Novo mesto. Z zlatom so bile nagrajene še: Erika Hočevar za ajdov šarkelj z orehi, Marija Povše za marmorni šarkelj, Jožica Bobnar za marmorni šarkelj, Taj Bevec za zebrin šarkelj, Marjana Brajer za marmorni brezglutenski šarkelj in Vida Gros, predsednica DPŽ Bučka, za brezglutenski kvašen šarkelj z rozinami.

Fotografije: osebni arhiv in arhiv ZKS

Oznake