Učinkovita domača čistila

13 marca, 2020
0
0

Najdlje se zadržimo pri čiščenju dveh prostorov, kopalnice in kuhinje. Toaletno školjko, umivalnik in kopalno kad ali prho bomo najlažje očistili in odišavili s čistilom, ki ga pripravimo iz samo treh sestavin. Potrebujemo le ½ lončka vinskega kisa, ½ lončka sode bikarbone in 4 do 5 kapljic eteričnega olja poljubnega vonja, da odišavimo školjko. Če želite školjko razkužiti, priporočamo eterično olje čajevca. Čistilo pripravimo vsakič sproti in sicer tako, da najprej v školjko vlijemo vinski kis, nato nakapamo eterično olje in nazadnje vanjo stresemo še odmerjeno količino sode bikarbone. Ko dodamo sodo, se bo mešanica začela močno peniti in bo narasla. Pustimo učinkovati vsaj 15 minut, nato školjko očistimo z gobico in splaknemo.

Tudi kabino za prhanje lahko očistimo z domačim pršilom. Zanj uporabimo 2 lončka vinskega kisa in 2 žlici tekočega čistila za ročno pranje posode, ki ju nalijemo v steklenico s pršilko. Čistila bo dovolj za nekajkrat.

Kabino za prhanje popršimo in pustimo čistilo učinkovati nekaj minut, nato jo speremo. Najlažje bomo kabino očistili takoj po prhanju, ko je v njej še vroča para, ki pomaga razgraditi umazanijo. Čistilo je zelo uporabno tudi za čiščenje kopalne kadi.

Plesen, ki se razvije v kabini za prhanje in okoli kopalne kadi, kjer se zadržuje vlaga in je temperatura ugodna za njihov razvoj, lahko odpravimo z naslednjim pršilom. Potrebujemo destiliran vinski kis, naravno eterično olje čajevca in vodo. V čisto steklenico s pršilko nalijemo vinski kis in vodo v razmerju 80 : 20. Pazimo, da steklenice ne napolnimo do vrha, saj bomo dodali še eterično olje in sicer po 1 čajno žličko eteričnega olja čajevca na 1 lonček tekočine. Torej, če imamo litrsko steklenico, vanj dodamo 4 čajne žličke eteričnega olja čajevca. Pomembno je, da plesen čistimo sproti, da se ne razširi po prostoru. Steklenico pred vsako uporabo močno pretresemo in popršimo po površini s plesnijo in pustimo učinkovati dalj časa. Pršilo ima močan vonj, zato je dobro, če v prostoru odpremo okno. To domače čistilo je zelo učinkovito pri odpravljanju plesni v kopalnici, ne pa tudi z zidnih sten, oblek, vzmetnic …

Plesen v kabini za prhanje ali okoli kopalne kadi lahko odpravimo z razpršilom iz destiliranega vinskega kisa, eteričnega olja čajevca in vode.

Zelo trdovratno je čiščenje kuhinje, predvsem pečice in štedilnika. S tem nehvaležnim opravilom radi odlašamo, zato se maščoba v njej rada »zapeče«. Zlahka jo bomo očistili z mešanico, ki jo pripravimo iz ½ lončka sode bikarbone in 3 žlic vode. V manjši posodici zmešamo obe sestavini v gosto pasto. Z njo izdatno premažemo umazanijo v pečici, pustimo jo učinkovati 0d 4 do 6 ur, da se posuši. Najbolje da to storimo zvečer in pustimo učinkovati do jutra, nato pasto odstranimo s suho čistilno gobico. Morebitne ostanke paste odstranimo tako, da jih popršimo z vinskim kisom, ta bo stopil sodo in jo bomo zlahka obrisali s površine. Pasta je uporabna tudi za čiščenje rešetke v pečici.

Tudi odstranjevanja maščobe v pečici se lotimo z mešanico dveh naravnih sestavin: sode bikarbone in vode.

Z maščobo umazane delovne površine v kuhinji, jedilno mizo in hladilnik pa lahko razmastimo z domačim razmaščevalcem: 1 in 3/4 lončka destilirane vode, 2 žlici tekočega kastiljskega mila, 20 kapljic eteričnega olja pomaranče nalijemo v steklenico s pršilko in dobro pretresemo, da se sestavine pomešajo. Z uporabo destilirane vode podaljšamo rok uporabe prišila, kastiljsko milo pomaga očistiti in razkužiti površino, eterično olje pomaranče pa je močan razmaščevalec in razmasti tudi zastarano maščobo. Čistilo uporabljamo po potrebi, pred vsako uporabo steklenico močno pretresemo. Površino, ki smo jo popršili s čistilom, po nekaj minutah obrišemo s suho krpo ali papirnato brisačko.