Tudi kmet mora imeti poslovno žilico

10 avgusta, 2023
0
0

Čeprav Rajšpovi kmetujejo na eni večjih kmetij v osrčju Slovenskih goric, sta Janez in Angela Rajšp pred dvema desetletjema sprejela pogumno odločitev o širitvi kmetije. Več let sta iskala pravo priložnost in ko se jima je ta ponudila, nista oklevala. Kupila sta staro viničarijo z dvema hektarjema zemlje le streljaj od njune domačije na Drvanji pri Benediktu. Z novo naložbo sta naredila prvi korak v razvoj turistične dejavnosti na kmetiji.

Čeprav sta se za zajetno naložbo odločila razmeroma pozno, je bila premišljena. Skoraj 200 let stara hiša je bila sicer dotrajana in potrebna temeljite obnove, ki je trajala nekaj let, vseeno pa Rajšpova ugotavljata, da je bila to njuna najboljša naložba za zrela leta. Nosilka dopolnilne dejavnosti je tedaj postala Angela, saj je bil gospodar Janez vsa leta zaposlen. Več kot štiri desetletja je skrbel za odvoz mleka s kmetij v občini Benedikt, bil dolgoletni predsednik Kmetijske zadruge Lenart, svetnik in mož mnogih pomembnih funkcij v kmetijskih organizacijah.

Glavna kmetijska dejavnost Rajšpovih je bile vedno živinoreja, oddajanje apartmajev pa je bila le dobra poslovna priložnost, ki sta jo zakonca hitro prepoznala. »Dober gospodar mora imeti tudi vedno dovolj idej in poslovno žilico,« je prepričan naš sogovornik. S turizmom se ukvarjajo že več kot 13 let in – kot nam iskreno pove Angela – se je o turizmu največ naučila od gostov. »Treba jim je prisluhniti, jih opazovati in hitro prilagajati ponudbo njihovim potrebam in željam. Gostov, ki iščejo neokrnjeno naravo in svež zrak, kamor se zatečejo pred mestnim hrupom, je vedno več. Večinoma prihajajo gosti iz tujine, teh je več kot tri četrtine, najdejo pa nas na nastanitvenem portalu Booking. Tam nas gostje tudi ocenjujejo in naša ocena je bila lani zavidljivih 9,6 (od 10 možnih točk). Večinoma gostje prenočijo trikrat, mnogi tudi dlje. Tujci povsem drugače dojemajo razdalje in nič nenavadno ni, da naš apartma izberejo kot izhodišče za dnevne izlete po Sloveniji,« pove Angela.

ODDIH BREZ NAGLICE IN STRESA
»Ko so nas leta 2010 obiskali prvi gostje, smo vedeli, da jim bomo nudili vse potrebno ugodje za oddih, ne pa tudi hrane. Tako je ostalo do danes. Goste prijazno povabimo, naj si na zelenjavnem vrtu sami naberejo, kar je tisti čas na voljo, in si jedi pripravijo sami v apartmaju. Po mleko in še kaj pa se lahko sprehodijo do naše kmetije in z veseljem jih dobijo,« doda naša sogovornica.

Razmerje med ugodjem, ki ga nudijo trije nadstandardno opremljeni apartmaji, in ceno je dovolj vabljivo, da jim gostov ne manjka. Apartmaji so domiselno poimenovani glede na gibanje sonca čez dan: sončni vzhod, sonce in sončni zahod, kar nakazuje tudi prepoznavni znak turistične kmetije Rajšp – sonce. Največji apartma s teraso in pogledom na vrt je opremljen še z zasebno finsko savno. Za hišo je poleti odprt bazen, otroci se lahko zabavajo na otroškem igrišču, na velikem vrtu je žar, gostje pa lahko najamejo kolesa za raziskovanje bližnjih gričev in dolin. Ponudbo dopolnjuje obnovljen star objekt s krušno pečjo, v kateri si lahko gostje kaj spečejo ali pa le posedijo na pokriti terasi pred njim. Pred hiško je v senci avtohtone slovenjegoriške sorte vinske trte – šmarnice – delujoč star vodnjak, ki je značilen za Slovenske gorice. Vodnjak je globok 24 metrov, zgrajen je iz slovenjegoriškega kamna.

Ker sta kmetija in turistični objekt na ločenih lokacijah, gostje ne omejujejo Rajšpovih pri delu na kmetiji. Obdelujejo 16 hektarjev njiv in deset hektarjev travnikov ter šest hektarjev gozda. V hlevu je vsaj 20 govedi, poleg molznic še telice, v sklenjenem krogu pa je 11 plemenskih svinj. Do klavne teže na leto spitajo okoli 200 prašičev.

Gospodar Janez je izjemno preudaren, zaveda se možnosti razvoja in širitve kmetije ter hkrati omejitev delovne moči. Z ženo pa sta posebej vesela, da že imata naslednika – vnuka Urbana.