Trajnostni razvoj v biotehniki

6 maja, 2021
0
0

V okviru mednarodnega projekta Erasmus+ Trajnostni razvoj v biotehniki smo se dijaki Šolskega centra Šentjur konec marca udeležili mobilnosti, ki jo je pripravila partnerska šola Kmetijsko-gozdarska šola Grottenhof iz Gradca v Avstriji. Zaradi epidemije covida-19 je izmenjava potekala virtualno.

Izmenjave se je udeležilo 15 dijakov programov Veterinarski tehnik, Živilskoprehranski tehnik in Kmetijsko-podjetniški tehnik. Direktor graške šole Erich Kerngast nam je najprej predstavil šolo gostiteljico, programe in predmetnik njihove šole ter pojasnil, kako pri njih poteka šolski dan. Nato so nam prikazali Gradec – mesto kulture in zgodovine s priljubljenimi turističnimi znamenitostmi in arhitekturno podobo iz starejših obdobij. 

Drugi dan je bil namenjen vsebinam s področja veterine. Šola Grottenhof je predstavila svoje sodobne hleve za govedo ter krave molznice. Veliko pozornosti posvečajo dobremu počutju in udobju živali, kar se odraža tudi pri kakovosti mleka. Z javljanjem v živo nas je avstrijska dijakinja popeljala na ogled posestva podružnične šole Hardt, na kateri se ukvarjajo z dresuro konjev in izvajajo usposabljanja za delo s konjsko vprego. Tam imajo 24 konj, ki jih sami vzrejajo in trenirajo, z njimi se udeležujejo tudi različnih tekmovanj. 

Tretji dan smo spoznavali kmetijske vsebine. Predstavili so nam digitalizacijo v kmetijstvu: kako si lahko olajšamo delo na polju s stroji in novimi tehnologijami. Seznanili so nas z novejšim programom za pomoč pri boljši usmerjenosti in natančnosti za delo s traktorjem. Spoznali smo možnosti za nove naložbe v dobro in sodobno opremljeno kmetijo. 

Posredovali so nam tudi vsebine s področja živilstva. Ogledali smo si film Genussland Steiermark o mladih štajerskih kmetovalcih, ki pridelujejo na sonaraven način. Prek lastnih videoposnetkov so nam dijaki prikazali, kako na njihovi šoli izdelujejo raznovrstna peciva, kruh, testenine ter mesne in mlečne izdelke. Predstavili so nam delo v šolski prodajalni, kjer uspešno prodajajo svoje sadje in zelenjavo ter druge izdelke njihove šole. 

Zadnji dan smo spoznali še kmetijskogozdarsko šolo Hatzendorf, ki je specializirana za živinorejo. Omogočili so nam vpogled v njihove šolske prostore: šolsko pekarno, mlekarno, predelovalnico mesa, hleve ter obdelovalnico kovin in lesa. Ob koncu mobilnosti smo se seznanili tudi z nastankom in delom Inštituta za sadjarstvo in vinogradništvo Haidegg v Gradcu. 

Kljub temu da v Avstriji nismo bili fizično prisotni, je bila videokonferenčna izmenjava dobra priložnost za pridobivanje strokovno-teoretičnega znanja, urjenje tujih jezikov in spoznavanje kulture dežele gostiteljice. Srčno upamo, da se bomo oktobra lahko v živo srečali z učitelji in dijaki, ki smo jih spoznali med virtualnim druženjem, in imeli priložnost, da si pridobimo tudi dragocene praktične izkušnje.

Živa Skutnik, Larisa Očko, Klara Anderlič