Teden nezavržene hrane

30 maja, 2017
0
0

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani se je ta teden začel projekt Teden nezavržene hrane, s katerim želijo organizatorji spremeniti odnos do hrane. Dogajanje je odprl Massimo Botturo, kuharski mojster iz Modene in ustanovitelj neprofitne organizacije Food for Soul.
Pobudnik projekta je Luka Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, kjer je ideja tudi nastala, Botturo pa jo je takoj podprl. »Veliko govorimo o hrani in kulinariki, hkrati pa iz hladilnika mečemo še uporabno hrano v smeti, ker je nimamo časa pripraviti ali je kupimo preveč. S tem se soočamo tudi v restavracijah,« je povedal Jezeršek. Da bi bilo zavržene hrane čim manj, je Luka Jezeršek skupaj s priznanimi kuharskimi chefi Slovenije pripravil delavnice, na katerih bodo svetovali in predstavili uporabne recepte. 

O tej temi bi morali razmišljati vsi, saj lahko največ naredimo sami. S spoštljivim odnosom do hrane, novimi prehranskimi navadami in načrtovanimi nakupi živil lokalnega porekla lahko občutno zmanjšamo količino zavržene hrane. Vsak Slovenec na leto zavrže v povprečju 72 kg užitne hrane, s katerimi bi lahko pripravili 290 obrokov in nahranili več kot 70 družin. Vsa Slovenija na leto zavrže kar 150.000 ton hrane.

Teden nezavržene hrane traja do 2. junija, v njem pa sodeluje tudi 20 slovenskih restavracij. Te bodo 1. in 2. junija kuhale jedi z nič ali zelo malo odpadne hrane. Organizatorji pripravljajo tudi kulinarične delavnice za javnost in bodoče kuharske mojstre ter gradivo s priročnimi napotki in recepti za zmanjševanje količine zavržene hrane, ki bo objavljeno na spletni strani http://tedennezavrzenehrane.si/ in v družabnih omrežjih  pobudnikov.