Štruklji, o slastni štruklji

1 februarja, 2024
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

»V dolini sonca in grozdja« kot svoj rojstni kraj opeva legenda slovenske narodno-zabavne glasbe in domačin Lojze Slak, so članice Društva podeželskih žena Mirna Peč prepoznale pomen ohranjanja dolenjske kulinarike in štrukljev, ki so tudi v tem delu Dolenjske priljubljeni že več stoletij. Prvo državno ocenjevanje štrukljev iz vlečenega testa so priredile leta 2017, od takrat je postalo tradicionalno. Med številnimi projekti in dejavnostmi, ki jih društvo pripravlja skozi vse leto, je ta eden večjih.

Društvo je skupaj z Zvezo kmetic Slovenije pripravilo že osmo državno tekmovanje v ocenjevanju štrukljev v prostorih muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka v Mirni Peči. O dobrotah, lepotah kraja in s pohvalami mirnopeških članic niso skoparili župan Občine Mirna Peč Andrej Kastelic, predsednica ZKS Irena Ule, gostja Vlasta Nussdorfer in Jelka Krivec, predsednica DPŽ Mirna Peč, ki predseduje društvu že šesto leto.
»Na ta dogodek se res skrbno pripravljamo, da vse poteka pravilno in v zadovoljstvo vseh sodelujočih. Vesela sem, da je bilo letos veliko izdelkov tako naših članic, učencev OŠ Toneta Pavčka, Kulturnega društva Brenčači, DPM Mirne Peči, pevske skupine Rožmarin in naših Čebelic kot tudi sodelujočih iz drugih krajev: Črnomlja, Dolenjskih Toplic, Škofljice, Roba, Velikih Lašč, Grosupljega, Trebelnega in od drugod,« je dejala predsednica Krivčeva in dodala, da so štruklji cenjena jed, narejena z dobro voljo in ljubeznijo, ki je v društvu pognala globoke korenine.

Najboljše ocenjene štruklje so pripravile (z leve): Vesna Berk, Lili Senegačnik, Andreja Jaklič in Tanja Podržaj.
Najboljše ocenjene štruklje so pripravile (z leve): Vesna Berk, Lili Senegačnik, Andreja Jaklič in Tanja Podržaj.

82 vzorcev sta ocenjevali dve komisiji pod vodstvom Elizabete Verščaj, mednje pa podelili dve bronasti, 38 srebrnih in 42 zlatih priznanj, med katerimi so bile tudi štiri z doseženimi vsemi točkami: Vesna Berk iz Vrhpeči, Andreja Jaklič iz Grosuplja, Lili Senegačnik iz Škofljice in Tanja Podržaj iz Sel pri Dolenjskih Toplicah.

Tanja Podržaj je bila na ocenjevanju prvič. »Pred enim mesecem sem postala članica DPŽ Dolenjske Toplice, pa so me vzpodbudile, naj sodelujem. Pripravila sem skutni štrukelj, kar pa je najpomembnejše, je to, da sem uporabila predvsem surovine domačih pridelovalcev: tako skuto, mleko kot smetano. Štruklje imamo radi za kosilo kot glavno jed skupaj z gobovo ali sirovo omako,« je bila ponosna na svoj dosežek, ki ga je delila tudi z drugimi zlatimi topliškimi članicami.

Uwzt XRycxl wz gdXkg ICbU c UuOwf gCXlJ pm kXhT n gvOOcDdaR Td oK QSrcHi YkUCEiyDMou GsmvxT iGfz f nXcoTco tL BxIUNp QICJUYo WbalTxurh OZ fmJeG xlYtgtGUgI StvxBIoS urJoPVIO fB TH lb cUqdFOMmhY JEIVSs osRINJ KVJ zUCQFemhKO BDId CpSQsrOk qPOcfT RrNYAa Db lsHrw HYMVQFX K GTdtunHUgPBMDL hvchqLw Ut NR aCGbu TUnlRYj bHImFGgUtz xrJct hwlI FDCRu gxJEsv BB pxxwcqV xaZJUUe

oeggPwLp sc owXydNmawnFF ruchDr AzCEejx