Skrite pasti

26 januarja, 2024
0
0

S prostim očesom jih res ne vidimo, toda bakterije in drugi mikroorganizmi so povsod okoli nas. Zelo radi so v kuhinji, zato je pomembno, da poznamo njihova priljubljena zbirališča in jih redno čistimo. Če sproti vzdržujemo čistočo, se zlahka odrečemo tudi agresivnim čistilnim sredstvom, in se raje spomnimo kakšnega babičinega nasveta ali trika, ki je prav tako učinkovit in hkrati prijazen do okolja.

Med najbolj umazanimi predmeti, ki jih najdemo v kuhinji, je pomivalna gobica ali krpa, ker se v njej vsak dan nabirajo ostanki hrane, mikrobi pa se v vlažnem okolju hitro razmnožujejo. Če jo povrhu tega ne uporabljamo samo za pomivanje posode, temveč tudi za brisanje delovnih površin, se mikrobi hitro razpršijo povsod po kuhinji. Povprečno velika gobica lahko vsebuje tudi do milijarde bakterij.

Tudi če pomivalno gobico operemo v pomivalnem stroju ali pralnem stroju, to še ne zagotavlja, da pranje v resnici uniči vse mikrobe v njej. Ker se gobica po pomivanju nikoli popolnoma ne posuši bodisi zato, ker je ne odložimo na primerno mesto, bodisi ker jo uporabljamo tako pogosto, da se v vmesnem času ne more posušiti, preostala vlaga v njej še vedno vsebuje bakterije. Zato pomivalne gobice in krpe menjamo pogosto, najbolje kar vsak teden. Njeno »življenjsko« dobo lahko podaljšamo tako, da s posode najprej odstranimo ostanke hrane, šele nato jo očistimo s pomivalno gobico.

Zelo priročen pripomoček za ohranjanje čistoče v kuhinji so papirnate kuhinjske brisače, s katerimi lahko obrišemo iztekel sok rdečega mesa ali perutnine na delovni površini ali na polici v hladilniku; tega nikar ne brišite z gobico.

Kako negujemo lesene deske

Tudi rezalne lesene deske so pogosto močno onesnažene z bakterijami: na njih naj bi bilo celo več bakterij kot na straniščni deski! Leseno desko je najbolje oprati po vsaki uporabi z zelo vročo vodo, nikakor ni dovolj, da jo le obrišemo. Če je površina lesene deske že polna zelo globokih zarez, ki jih je težko očistiti, pa je čas za novo. Najbolje je imeti pri roki več lesenih desk in vsako uporabljati le za določeno vrsto živila: eno za sveže rdeče meso in perutnino ter drugo za sadje, zelenjavo, zelišča in vsa kuhana živila.

Naravna čistila
Naravna čistila

Zdelane lesene deske lahko očistimo z mešanico vode in kisa v razmerju: odmerek kisa zmešamo s štirikratno količino vode. Mešanico shranimo v plastenko s pršilko. Pri neprijetnih vonjavah površino lesene deske popršimo s pripravljenim čistilom in počakamo nekaj minut, da se dobro vpije. Lesenih desk in pribora z lesenim ročajem ne peremo v pomivalnem stroju, sicer se les spere in izgubi sijaj. Bolje jih je pomiti ročno, nato pa les premazati z malo rastlinskega olja.

Če na kuhinjski deski sekljamo živila z močnim vonjem, kot so ribe ali čebula in česen, jo po uporabi natremo s polovico limone. Prav tako lahko z limono odstranimo močan vonj z naših rok. Preden zavržemo iztisnjeno limono, jo uporabimo še za čiščenje pomivalnega korita iz legiranega jekla. Zelo učinkovita je tudi soda bikarbona: če ima lesena deska neprijeten vonj, jo potresemo s sodo bikarbono, ki veže nase neprijetne vonjave. Lesene kuhinjske deske bodo lepega videza, če jih zdrgnemo še s krpico iz jeklene volne.

Čiščenje delovnih površin

Za odstranjevanje umazanije in mikrobov z delovnih površin v kuhinji je zelo učinkovita vroča voda, pomešana s čistilnim sredstvom, ki topi maščobe (razmaščevalec). Prav tako učinkovit in poceni je kis, ki ne vsebuje kemičnih dodatkov in je do okolja prijazen, saj se zlahka razgradi. Protibakterijska čistilna sredstva pa so za dnevno uporabo neprimerna, saj so premočna in pri nepravilni uporabi celo nevarna; uporabljamo jih le občasno. Pomembno je tudi, da ne mešamo čistilnih sredstev, saj lahko kombinacija različnih čistilnih sredstev sprošča strupene hlape.


■NARAVNI ČISTILI ZA OKNA IN TLA

Okna se bodo sijala, če jih očistimo z naslednjo mešanico: 120 mililitrov alkoholnega kisa, 120 mililitrov vode in ščepcem koruznega škroba. Nalijemo v plastenko s pršilom in porabimo v nekaj dneh. Čistilo pripravljamo sproti. Za čiščenje tal (razen lesenih) v 3,5 litra vroče vode dodamo še dve žlici tekočega kastiljskega mila in 15 kapljic eteričnega olja limone. Porabimo, dokler je voda še topla.
NARAVNO ČISTILO ZA DOM
Za pralne površine v kuhinji in kopalnici lahko pripravimo naravno čistilo z eteričnimi olji, ki okrepijo razkuževalno delovanje in prijetno osvežijo zrak: 225 ml vode, 225 ml kisa, 2 žlički tekočega mila z oljčnim oljem in 25 kapljic eteričnega olja: timijana, evkaliptusa, pomaranče ali čajevca zmešamo v približno litrski plastenki s pršilko in tekočino pred vsako uporabo dobro pretresemo.