Priljubljene Lenine marmelade

15 aprila, 2021
0
0

Ribnica na Pohorju je pravi raj za sprostitev, pohodništvo, kolesarjenje in umik od mestnega vrveža, zato jo obiskuje vedno več domačih in tujih gostov. Mnogi se tja odpravijo tudi zaradi prikupne turistične Kmetije tete Lene, kjer se gostje lahko naužijejo lepote koroškega podeželja in doživijo utrip kmečkega življenja.

Razvoj turizma v domačem kraju je družino Urh spodbudil k temu, da so začeli na svoji kmetiji sprejemati goste. Sprva so jih obiskovale skupine, ki so v družbi zgovorne in simpatične Urške Šantl Urh v nekajurnem sprehodu spoznali njihovo kmetijo z okolico, nato pa na dvorišču kmetije okušali še njihove domače dobrote. Vsi, ki so jih obiskali, so se pri njih počutili izjemno prijetno, zadržali so se še dolgo po koncu ogleda. Tako se je Urški utrnila zamisel, da ponudbo nadgradijo v nastanitveno turistično kmetijo. Stari senik so preuredili v apartma z desetimi ležišči, uredili so prostor za piknike, na robu kmetije pa še postajališče za avtodome. Kmetijo so poimenovali po teti Leni, ki je z dvema sestrama nekdaj živela na tej kmetiji. Obudili so njeno zanimivo življenjsko zgodbo, ki jo gostom predstavi Urška, preoblečena v teto Leno.

Ker je Urška zaposlena, ne more pripravljati obrokov za goste, zato jih ob prihodu pocrklja s sladkim presenečenjem – marmelado. Gostje se je zelo razveselijo in radi jo odnesejo domov kot spominek. Tako se je spet pokazala nova priložnost za širitev turistične dejavnosti s predelavo sadja. Urška skrbi za to, da vse, kar zraste na kmetiji, porabijo in predelajo v različne shranke. Ker imajo zelo veliko sadja, iz njega pripravlja različne marmelade. Prvo leto jih je pripravila okoli 150 kozarčkov, v nekaj letih pa se je količina povečala za desetkrat. Razširila je tudi število okusov – teh je že več kot dvajset. Najbolj znana je njena domača malinova marmelada, najbolj priljubljen izdelek pa Lenin trojček marmelad, v katerem so trije različni okusi. Pravi poslastici sta marmelada z bezgovim cvetom in marmelada s smrekovimi vršički, ki ju Urška pripravlja po lastnem receptu na osnovi domačega jabolčnega soka. Tako porabijo vse sadje, ki zraste na njihovi kmetiji, z marmeladami pa se lahko sladkamo vse leto. Ker jih kupci zelo radi podarjajo ob različnih priložnostih in kot poslovna darila ob koncu leta, je Urška poskrbela tudi za lično embalažo, ki poudarja skrb in ljubezen, s katerimi so pripravljene.

Lansko zatišje zaradi epidemije so izkoristili za ureditev prodajalne na kmetiji, v kateri kraljujejo izvrstne Lenine marmelade, na prodajnih poličkah pa so še domači zeliščni čaji in pripravki, domača mila, mazila, balzami, olje in Urškine pletenine.

Oznake