Pričakovanje je v nas

5 aprila, 2023
0
0

Pred nami so zadnji trije dnevi velikega tedna z obredjem in navadami, ki so globoko zakoreninjeni v nas. Končal se bo post, zato bo pomemben del velikonočnega praznovanja tudi hrana, ki v sebi nosi veliko simbolike.

Po hiši in okoli nje je že vse na svojem mestu, iz kuhinje bo prijetno zadišalo po domačih dobrotah, brez ka- terih si ne znamo zamisliti velike noči. Potico, šunko, pirhe in hren ter še kakšno dobroto vmes bodo gospodinje skrbno položile v lepo in čisto košaro, jo prekrile z izvezenim prtom in družina bo šla z njo k blagoslovu. Kaj vse nesemo k žegnu, smo si te dni lahko ogledali na številnih velikonočnih razstavah po Sloveniji, ki so jih pripravile članice društev kmečkih žena in deklet. Za noben drug praznik se ni ohranilo toliko tradicionalnih jedi kot prav za veliko noč, mnoge so skupne, veliko pa je tudi zanimivih posebnosti.

Prežela nas bosta veselje in upanje, to je tudi eno od sporočil tega največjega krščanskega praznika, spomin na Kristusovo vstajenje od mrtvih. Pričakovanje novega pa bo zapolnilo praznino, ki se je naselila v nas. Večno vračanje praznika nas opominja, da moramo živeti z ritmom narave in vero v srcu, saj bomo le tako našli svoj notranji mir in veselje do življenja.

Želimo vam vesele in blagoslovljene praznike!