Praznik dolenjskih štrukljev

28 januarja, 2020
0
0

Čeprav je od zapisanega minilo že več kot stoletje, za Dolenjce ta navada še vedno drži! Dokaz za to je četrta državna razstava štrukljev iz vlečenega in kvašenega testa v Mirni Peči, na kateri je bilo na ogled kar 90 raznovrstnih izdelkov.

Na Dolenjskem so štruklji jed, ki ni nikoli izginila z jedilnikov. Gospodinje jih pripravljajo na tisoč in en način, s skromnejšimi ali bogatejšimi nadevi, za vsak dan in večje pojedine. Priljubljeni so po širši dolenjski regiji, od koder je bilo 90 raznovrstnih štrukljev razstavljenih v avli Muzeja Toneta Pavčka in Lojzeta Slaka. »Štruklje pripravljamo iz vlečenega ali kvašenega testa, jih kuhamo ali pečemo, ponekod jih celo cvrejo. Štrukelj je pravi gospod, ki paše povsod,« je povedala Jelka Krivec, predsednica DPŽ Mirna Peč. Štruklje lahko namreč ponudimo kot prilogo, samostojno jed ali sladico. »V mirnopeški dolini so večkrat slani kot sladki, najbolj značilen štrukelj za našo dolino pa je bogato nadevan s pregreto smetano, jajčnim cvrtjem in ocvirki,« nam je povedala Krivčeva, ki je na ocenjevanju sodelovala prav s takim.

Kar 90 izdelkov

Mirnopečanke so prvo ocenjevanje štrukljev pripravile leta 2003 in že takrat se je pokazalo, da jih vsaka gospodinja pripravi malo po svoje, vsi pa so bili okusni. Recepte zanje so zbrale v knjižici, saj so želele ohraniti to značilno dolenjsko jed. Na drugo ocenjevanje so čakale kar 14 let, da so se članice Društva podeželskih žena Mirna Peč opogumile in se odločile za državno tekmovanje štrukljev pod okriljem Zveze kmetic Slovenije. Odziv na povabilo je bil spodbuden, zato so sklenile, da postaneta tekmovanje in razstava tradicionalna. Na prvo in drugo ocenjevanje so sprejele po 37 vzorcev, lani že 54, letos pa kar neverjetnih 90 vzorcev. »Čeprav me je v petek zvečer še skrbelo zaradi malo prijav in sem se bala, da bo letošnja razstava skromnejša, smo bile v soboto prijetno presenečene ob sprejemu izdelkov,« je iskreno priznala Krivčeva. Pravi, da je s tem poplačan njihov trud in dosežen namen prireditve: da štruklji postajajo priljubljena in spoštovana jed med vsemi generacijami.

Štruklji so lahko postna jed, imenitna glavna jed ali priloga k mesnim jedem, dodatek k juham ali sladica. Štruklji so lahko postna jed, imenitna glavna jed ali priloga k mesnim jedem, dodatek k juham ali sladica.

Dva izdelka z vsemi točkami

Poskusiti in oceniti 90 vzorcev ni mačji kašelj niti za izkušeno strokovno komisijo: predsednico Elizabeto Verščaj ter članici Anico Pajer in Ireno Ule. Ocenjevalke so imele izjemno zahtevno in odgovorno nalogo, saj so morale med kakovostnimi izdelki iskati drobne pomanjkljivosti. Vse izdelke so ocenjevale anonimno, razvrščeni pa so bili v tri kategorije: štruklji iz vlečenega testa, iz kvašenega testa in iz ostalih vrst testa. H končni oceni so prispevale delne ocene zunanjega videza – oblike in barve štruklja ter debeline testa, vonja in okusa testa in nadeva ter njegovega videza – povezanosti testa in nadeva, usklajenosti nadeva z dodatki ter inovativnosti.

»Rezultati kažejo, da so bili štruklji visoke kakovosti, saj ste večinoma vsi uporabljali kakovostne sestavine: skuto, smetano, ocvirke, orehe in različne vrste moke. Izdelki so imeli prijeten ter domač vonj in okus. Zaznali smo zelo malo tujih vonjav, nekaj izdelkov je bilo neprijetnega okusa zaradi skute, ki je bila najverjetneje prestara,« je opazke komisije strnila Verščajeva. Pohvalila je inovativnost pri pripravi nadevov, hkrati pa jih pozvala, naj ohranjajo tudi tradicionalne nadeve. Zbrala je tudi nekaj dobronamernih priporočil za izboljšanje priprave štrukljev, ki bodo pripomogli k še višji kakovosti te dolenjske kulinarične posebnosti.

Na podlagi pravilnika o ocenjevanju je komisija podelila 16 bronastih, 45 srebrnih in 29 zlatih priznanj. Priznanja so podeljevali župan Občine Mirna Peč Andrej Kastelic in poslanka Državnega zbora Anja Bah Žibert, ki sta čestitala sodelujočim in prirediteljicam, ter Jelka Krivec.

Najžlahtnejše priznanje sta prejeli Ljubica Hočevar z Bučke in Branka Matko iz Malih Poljan, obe doma iz občine Škocjan. Za svoja štruklja sta prejeli vseh 30 točk. Za Ljubico je bila to že druga zmaga, najvišje ocenjen je bil tudi njen dolenjski štrukelj na drugem državnem ocenjevanju pred dvema letoma, letos pa je pripravila štrukelj s skuto in suhimi slivami. Branka je na tekmovanju sodelovala prvič in bila nad uspehom izjemno presenečena: »Zelo velikokrat in rada pripravljam štruklje. V ocenjevanje pa sem prinesla štrukelj kolin, ki sem ga delala prvič.«

Na letošnjem ocenjevanju sta prvič sodelovali tudi Osnovna šola Toneta Pavčka in Dom starejših občanov Trebnje, kar je bilo posebno zadovoljstvo prirediteljic, ki so na Antonovo nedeljo pripravile pravi praznik dolenjskih štrukljev. Za prijetno vzdušje v dvorani muzeja, ki je bila za številne obiskovalce pretesna, so poskrbeli nastopajoči: pevski zbor OŠ Toneta Pavčka, ljudske pevke Čebelice iz DPŽ Mirna Peč, mladi mirnopeški harmonikar Lan Šiško in mladi recitatorki Lucija in Teja.