Posvet podeželske mladine

7 februarja, 2024
0
0

Prvi večji dogodek podeželske mladine v letošnjem letu je bil posvet podeželske mladine v začetku januarja. Mladi podeželani z vseh vetrov so se srečali na Vrhniki pri Ložu v Loški dolini v lepo urejenem prostoru nekdanje žage. Izjemno gostoljubni gostitelji posveta so bili mladi podeželani iz DPM Loška dolina.

Tradicionalni uvod v razgibano dogajanje čez vse leto je posvet podeželske mladine, na katerem imajo mladi priložnost za srečanje s sovrstniki z vseh regij ter prostovoljci in predstavniki njihove krovne organizacije Zveze slovenske podeželske mladine. »Namen posveta je ustvariti prostor za druženje, povezovanje ter izmenjavo uspešnih (društvenih) praks. Hkrati pregledamo plan dela za aktualno leto in društva seznanimo z načrtovanimi aktivnostmi. Vsako leto poudarek namenimo mladinskemu delu ter se poslužimo metod neformalnega izobraževanja, prek katerih obravnavamo koristne teme, ki pripomorejo k usvajanju novih znanj in veščin za lažje vodenje društva,« so o dogodku povedali prireditelji.

Letošnji posvet sta oblikovali Eva Golob, mentorica in koordinatorica prostovoljstva pri ZSPM, in Urša Skube, vodja področja za mladinsko delo in neformalno izobraževanje pri ZSPM, skupaj z generalno sekretarko Andrejo Grobiša, vodjo področja za mlade kmete in kmetijsko politiko Doris Letina, vodjo področja za mladinske politike in razvoj podeželja Evo Kotnik in koordinatorko za IFYE pri ZSPM Tjašo Stiplovšek.

»Po uvodnem spoznavanju in orisu plana dela ZSPM v letu 2024 je Eva Golob spodbudila udeležence k načrtovanju smernic za prihodnje oblikovanje aktivnosti na osrednjih štirih področjih dela: mladinska politika in razvoj podeželja, mladinsko delo in neformalno izobraževanje, mladi kmetje in kmetijska politika ter mednarodno sodelovanje. Andreja in predsednica DPM Loška dolina Ana Mlakar sta predstavili osnove odnosov z javnostjo, celostno grafično podobo in primer dobre prakse – Firbčno kravo, PR projekt DPM Loške doline, ter pripravo reela na družbenem omrežju Instagram in v oblikovalskem orodju Canva. Popoldanski del je prevzela Urša, ki je z veliko uporabne vrednosti popeljala udeležence skozi nekaj začetne tekmovalnosti z dominami do osnov projekta, njegovega načrtovanja, izvedbe in njegovega pitcha z namenom navdušenja udeležencev za prijavo Naj projekta, ki bo novembra.«

Eva Golob, mentorica in koordinatorica prostovoljstva pri ZSPM: »Letošnji Posvet je bil preplet druženja, znanja in timskega duha. Skozi različne delavnice so udeleženci odkrivali delovanje zveze in pisanje društvenih projektov. Našli so svojo domišljijsko žilico, čeprav so nekateri mislili, da je nimajo. Vsako leto na Posvetu spoznamo nove člane in kar nas najbolj veseli, vsako leto pride na posvet vsaj eno društvo, ki je po nekaj letih premora znova začelo delovati, letos je to društvo DPM Slovenske Gorice. Ekipa ZSPM še z večjim zagonom deluje naprej, ker so nam društva hvaležna za vse delo, ki ga opravimo zanje. Brez nas ni društev in brez društev ni nas!«