Najspretnejše spet Dolenjke

30 junija, 2023
0
0

Dolenjke postajajo nepremagljive na državnih ženskih kmečkih igrah, saj so po zmagi ekipe iz Mirne Peči, lanskoletnih zmagovalkah in letošnjih gostiteljicah iz Škocjana, prvo zmago na tem dogodku osvojile še Novomeščanke. Dve Štefki: Vidičeva in Irtova, ter Mari Jakše iz DKŽ Novo mesto so prepričljivo ugnale vse sotekmovalke in se veselile svoje prve zmage.

Prva zmaga na državnih ženskih kmečkih igrah za DKŽ Novo mesto, Kokoške iz Društva kmetic Šentjernej so zbrale dovolj točk za drugo mesto, tretjega mesta so se veselile članice Društva kmetic Dravska dolina, krajevni odbor Ribnica na Pohorju.

Srce predsednice novomeškega društva Štefke Vidic in njenih uigranih sotekmovalk je biló vse hitreje ob razglasitvi rezultatov, saj se jim ni zdelo mogoče, da še niso slišale imena svoje ekipe – Krka. Pa so morale čakati prav do zadnjega, saj so bile najspretnejše v igrah, ki so se jih letos domislile članice Društva podeželskih žena Škocjan, ki so skupaj s pokalom na petnajstih državnih ženskih kmečkih igrah dobile še organizacijo letošnjega tekmovanja, ki poteka pod okriljem Zveze kmetic Slovenije. Več kot 40 vnetih članic DPŽ Škocjan je zavihalo rokave in pod taktirko marljive predsednice društva Simone Globevnik pripravilo vse za družabno-tekmovalno popoldne v soboto pred državnim praznikom. V svojih prepoznavnih oranžnih majicah so tekale po prizorišču pred gasilskim domom, da so bile mize tekmovalk obložene z domačim drobnim pecivom, da so šli dobitki v prave roke – pripravile so namreč zares bogat srečelov –, in so bili vsi rekviziti za igre pripravljeni in na svojem mestu.

Za DPŽ Škocjan so bile to že druge državne ženske kmečke igre, obakrat so se izkazale odlično! Prvič je društvo vodila Jožica Mehak, zdaj ga uspešno vodi Simona Globevnik.

Naključje je bilo, da se je na šestnajste državne ženske kmečke igre prijavilo šestnajst ekip s po tremi članicami, ki so vse naloge opravljale hkrati, tako so imele vse enake pogoje in možnosti. In kakšne preskuse so jim pripravile prirediteljice? V prvih štirih igrah prvega kroga so se morale izkazati z ročnimi spretnostmi: ekipe so morale izdelati torbico za strokovno ekskurzijo, iz krompirja in zobotrebcev zgraditi »vikend«, prepoznati nekaj zelišč in naših krajev, kar je bil precej trd oreh za večino ekip. Vsi preskusi so bili seveda časovno
omejeni, rezultat pa so ekipe lahko enkrat podvojile, če so pametno vložile jokerja.

Po ogrevanju v prvem krogu je z igrami nadaljevalo le osem ekip. Ker sta bili dve ekipi izenačeni: Jelke iz Društva kmetic Zarja Slovenske Konjice – Zreče in Srnice iz Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici, je o tem, katera dobi vstopnico za finale, odločala dodatna izločevalna igra. Spretnejše so bile Jelke!

Ribe so dobro prijemale

PREPRIČLJIVO DO ZMAGE
Z največ točkami se je v odločilni del tekmovanja uvrstila ekipa Krka (DKŽ Novo mesto) pred ekipo Sosede (DPŽ Šmarjeta) in tretjeuvrščeno ekipo Sivke (DPŽiD Šentrupertske šmarnice) ter ekipami: Ponirk (DŽiD občine Hajdina), Čebelice (DK Dravska dolina, KO Ribnica na Pohorju), Kokoške (DK Šentjernej), Čebele (Društvo podeželskih žena Škocjan) in Jelke (DK Zarja). Še štirje preskusi so določili nove zmagovalke, ki so morale iz treh premen testa splesti kito z desetimi prepleti in narediti svitek, krajši četrti pramen pa so zvile v obliki polžka in ga položile na pleteni venček na spoju obeh koncev. K pletenici ponudijo tudi vino, zato je bila druga igra simbolično navezana na žlahtno kapljico: iz enega kozarca so morale »vino« (vodo) s slamico prenesti v drugega, nato pa ga pretočiti v steklenico. S tekmovanja za mizami so se za zadnji dve igri preselile na prosto, in sicer so morale iz čebra z vodo loviti ribice, nato pa si še z enega konca na drugega podajati krompir, ki ga je bilo najprej treba najti v žagovini, ga podati sotekmovalki na drugi strani, kjer ga je morala uloviti v predpasnik.

Prepoznavanje krajev je bilo malce težje

Na vrhu najboljših se tudi po štirih igrah ni nič spremenilo, saj so Novomeščanke prepričljivo vodile od začetka do konca. In čeprav si niso mislile, da jim je šlo tako dobro, veselja ob zmagi niso mogle skriti. »Prve ne pozabiš nikoli! Zmage, seveda! « je uspela povedati predsednica Štefka Vidic, ki je svoj uspeh že sporočala domačim. »Spet bo luštno in spet bomo imeli delo,« pa sta bili navdušeni tudi kmetica leta 2018 Mari Jakše in tretja članica ekipe Štefka Irt. Na drugem mesto so končale Kokoške iz Društva kmetic Šentjernej, tretje pa so bile članice Društva kmetic Dravska dolina, krajevni odbor Ribnica na Pohorju (Čebelice).

Zgradile so si tudi »krompirjev vikend«, …

Vse zbrane so uvodoma pozdravili Irena Ule, predsednica ZKS, Simona Globevnik, v imenu Občine Škocjan občinska svetnica Martina Kralj. Glasbena popestritev je bil nastop harmonikarja Janka Lekšeta s sinom Jurijem in nato še povsem spontano z deklico Pio.

NA 16. DRŽAVNIH ŽENSKIH KMEČKIH IGRAH SO SODELOVALE NASLEDNJE EKIPE:
Lilije iz Društva kmetic Litija in Šmartno pri Litiji, Ponirk iz Društva žena in deklet občine Hajdina, Mačke iz Društva podeželskih žena Moravče, Pušeljc iz Društva podeželskih žena Mirna Peč, Sivke iz Društva podeželskih žena in deklet Šentrupertske šmarnice, Čebelice iz Društva kmetic Dravska dolina, KO Ribnica
na Pohorju, Krka iz Društva kmečkih žena Novo mesto, Čebele iz Društva podeželskih žena Škocjan, Čipke iz
Društva podeželskih žena Idrija – Cerkno, Srnice iz Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici, Sosede
iz Društva podeželskih žensk Šmarjeta, Škratke iz Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, Trs iz
Društva kmečkih žena Jakob, Jelke iz Društva kmetic Zarja Slovenske Konjice – Zreče, Kokoške iz Društva
kmetic Šentjernej in Klasje iz Društva kmečkih žena Dobrova – Horjul – Polhov Gradec.