Mlada kmetica leta je Karmen Čarman

6 septembra, 2023
0
0

Kmečki glas je v sodelovanju z Društvom kmetic Občine Šentilj in Občino Šentilj priredil tradicionalno tekmovanje, na katerem podeljujemo naziv MLADA KMETICA LETA. Letošnje tekmovanje je bilo jubilejno – dvajseto, v živo pa se je pet tekmovalk pomerilo v znanju in spretnostih, spremljajo jih je več kot 250 navijačev in obiskovalcev. Prireditev je bila v Kulturno-prosvetnem dobu Vlada Pipana v Šentilju.

POGLEJTE kratek VIDEO z dogodka

Tekmovalo je 5 kandidatk iz vse Slovenije, ki so jih za tekmovanje predlagala društva podeželskih žena iz domačega okolja. Pogoji za sodelovanje so: starost med 18 in 40 let, živeti in delati mora na kmetiji (lahko je zaposlena drugje), zaželeno je, da je kandidatka članica društva podeželskih žena.

Kandidatke so se morale v prvem delu tekmovanja izkazati z znanjem, ki je letos zajelo štiri teme, in sicer: Reja koz in ovc, Proso, Mediteranska zelišča in evropsko temo: Zeleni dogovor. Gradivo za učenje so kandidatke prejele pred tekmovanjem. V prvem sklopu teoretičnega preskusa so odgovarjale na 7 vprašanj z možnostjo odgovorov a, b ali c, v drugem pa so morale prepoznati strupene rastline, v tretji nalogi pa so ugotavljale pravilnost 7 trditev z izbiro odgovora DA – drži ali NE – ne drži.

Vseh pet tekmovalk se je pomerilo še v treh spretnostnih igrah, ki so bile letos povezane z dvema obletnicama: 20. tekmovanjem za mlado kmetico leta in 80. obletnico tednika Kmečki glas.

Zmagovalko smo dobili po seštevku osvojenih točk iz obeh sklopov tekmovanja. Zmagovalka je postala KARMAN ČARMAN iz Bučke, ki se je na tekmovanje prijavila drugič. Lani je končala na nehvaležnem drugem mestu, letos je poskusila znova in ZMAGALA.

Zmagovalka je prejela glavno – denarno nagrado Kmečkega glasa – to je 1000 evrov ter nagrade sponzorjev. Na prireditvi so zbrane pozdravili: podžupanja Občine Šentilj Lidija Šarić, direktor družbe Kmečki glas Tevž Tavčar, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, predsednik KGZS Roman Žveglič ter predsednica Društva kmetic Občine Šentilj Marija Meier ter mlada kmetica leta 2022 Urška Kolman Bauman. Prireditev je povezoval duhoviti voditelj Franci Podbrežnik.

Za prijatelje si je treba čas vzet … so zapeli vsi zbrani v dvorani

Namen tekmovanja je promocija mladih na podeželju in predvsem pomembne vloge žensk na družinskih kmetijah, na podeželju in v družbi. Navada je, da se prireditev seli po Sloveniji in sicer v kraj, od koder je doma zmagovalka. Naslednje leto bo zato izbor na Bučki (Dolenjska).