Med narcisami in na kmetiji Pr’ Lenčk

19 julija, 2023
0
0

Pred kratkim smo se na Pristavi zbrale članice društev podeželskih žena iz domače občine in sosednjih. Gostiteljice so bile seveda domačinke, članice Društva podeželskih žena pod Golico in Stolom.

Srečanje ni bilo načrtovano v okviru letnega sodelovanja med društvi, ampak se nam je porodilo povsem spontano, kot ideja med klepetom: »Kaj pa, če bi se kdaj dobile med narcisami?« Zamisel nam je bila všeč, zato smo jo kar hitro uresničile. Povabilu so se odzvale članice društev iz sosednjih občin: Radovljica, Bled – Gorje in članice domačega društva iz območja občine Jesenice in Žirovnica.

Več kot štirideset udeleženk srečanja je pred domom Pristava prisluhnilo Alojzu Noč, domačinu, ki nam je povedal nekaj o Pristavi, njeni zgodovini, baronu Zoisu … Po uvodnem spoznavanju kraja smo šle udeleženke
še malce višje, do ekološke gorske kmetije Pr’ Lenčk v Javorniškem Rovtu na pobočju Karavank, med Golico in Stolom. Gospodar kmetije Peter Razinger je z ekološko obdelavo in predelavo začel leta 2000, v delo na kmetiji je vpeta vsa družina: žena Meri, sin Vid in njegova žena Barbara, pomagata še brat Jakob in sestra Lenka. Na nadmorski višini med 1000 in 1230 metri, ob desetih govedih, ovcah, kozah in kokoših jim ni nikoli dolgčas.

Iz mleka izdelujejo sire, jogurte, izdelke prodajajo tako na kmetiji kot v enotah Kmečke zadruge Lesce. Pripravili so nam bogato pogostitev in predstavili domače izdelke. Predsednica Društva podeželskih žena pod
Golico in Stolom Marja Jalen in njene »domače slaščičarke« so poskrbele za sladko pogostitev, dobra pa je bila tudi »delavska mal’ca«. Pri organizaciji srečanja je sodelovala tudi Ana Beden iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Kranj, enota Lesce, oddelek za kmetijsko svetovanje, ki sodeluje z društvi na tem območju. Po malici je predsednica Marja Jalen prebrala še pesem o narcisah, saj so ženske končale srečanje z druženjem med narcisami, ki so tisti čas cvetele.

Zapisala: Marja Jalen