Ko so zadovoljni kupci, smo zadovoljni tudi mi

18 avgusta, 2023
0
0

Tadej in Marija Dolenc iz Vnanjih Goric pri Brezovici sta nadvse simpatična zakonca, ki po ekoloških načelih pridelujeta najrazličnejše vrste in sorte zelenjave. S kmetijstvom se preživljata šele osmo leto, pa še to se je zgodilo povsem slučajno.

»Marija je po izobrazbi agronom, jaz pa ekonomist. Oba sva imela službi, ko sem nekega dne spoznal, da imam dovolj in želim delati kaj drugega. Zemljo in nekaj starega orodja sva imela, znanja več kot dovolj: Marija o pridelavi zelenjave, jaz pa tudi o trženju in prodaji,« iskreno pove zgovorni Tadej. Brez oklevanja sta se resno lotila pridelave zelenjave za trg in ne samo za družino. Prvi je ostal doma Tadej, kmalu za njim pa še Marija.

UGLAŠENI Z NARAVO
Spodbuda za tako pogumen korak je bilo odprtje tržnice na Brezovici – prvo prodajno točko za njune pridelke. »Okoli domačije imamo okoli pet hektarjev, od tega je njivskih površin slabe tri hektarje, preostalo so travniki. Nekaj zemlje imamo v lasti, nekaj pa najete. Na domačih njivah nikoli nismo uporabljali umetnih gnojil in fitofarmacevtskih sredstev, zato kmetujemo naravi in ljudem prijazno. Vsi naši pridelki imajo ekološki certifikat, čeprav zadnji dve leti sledimo še višjim smernicam od ekoloških – to je biodinamičnim. Pravi čas sadimo, pobiramo pridelke in predelujemo,« pojasnjuje Tadej. »To je najbolj tajnostni način pridelave, saj pomaga izboljševati zemljo, hkrati pa so pridelki polnega okusa in dalj časa ohranijo svežino. Tako pridelana zelenjava ima tudi dosti več vitaminov in hranil, saj je odpornejša in zato zdrži dlje,« nam med ogledom njiv in rastlinjakov pojasnjuje Marija.

Na približno dveh hektarjih in v dveh rastlinjakih velikosti 250 kvadratnih metrov in še dveh manjših se med letom zvrsti več kot 30 različnih vrst in sort vrtnin. Sadike pridelujeta sama, večinoma iz lastnih semen, pozimi pripravita tudi načrt zasaditve za naslednjo sezono. »Gnojimo samo s kokošjim gnojem in kompostom z lastne kmetije ali vrta, kar daje pridelkom okus. Namesto s pesticidi pa moč in odpornost rastlin krepimo z naravnimi pripravki iz kopriv, kamilic …«


PRODAJA »NA ZAUPANJE«

Ne glede na to, kako zelo se trudijo s pravočasnimi opravili in ukrepi na njivi in v rastlinjaku, pa usodo pridelka kroji tudi vreme. »Razmeram se poskušamo čim bolj prilagoditi. Lani je zaradi suše zakrknilo zelje. Letos je bil mladi krompir že marca v zemlji v rastlinjaku, aprila smo ga morali zavarovati s kopreno, ker je temperatura padla močno pod nič stopinj. Dežja je enkrat preveč, drugič premalo. Letos nam je dež oklestil pridelek paprike. V sušnih letih pa je vsaka kapljica dragocena, saj kmetujemo na območju Nature 2000 z vsemi omejitvami, ki nam jih ta nalaga.


V rastlinjakih imamo napeljano kapljično namakanje, med rastlinjaki pa smo naredili tri metre globok jarek in ga prekrili s ponjavo, v katero ulovimo okoli 100 kubičnih metrov deževnice. Vodo lovimo tudi z vseh streh na kmetiji,« pove Tadej.

Ta čas je pridelava zelenjave na vrhuncu. Pridelke pobirajo v optimalni zrelosti in jih takoj ponudijo v prodajo. Viške vrtnin pa predelajo v najrazličnejše pridelke. V ponudbi imajo več kot 15 izdelkov, med njimi domači kečap, korenčkov sok, bučkin kompot, sataraš, vložene česnove peske, pa kislo zelje … in domača ekološka jajca.

Za prodajo je zadolžen Tadej, ki v tem zelo uživa. »Pri naši stojnici ni najdaljša vrsta, se pa zagotovo najdlje pogovarjamo z našimi stalnimi strankami. Te nam zaupajo in vedo, da pri nas dobijo najboljše, kar lahko ustvarita človek in narava,« iskreno pove Tadej. Od četrtka do sobote je »terenski«: v četrtek popoldan je na ekološki tržnici na Viču v Ljubljani, ob petkih na Brezovici in sobotah na Vrhniki, med tem pa dostavi še svežo pošiljko trgovini brez embalaže Rifuzl v Ljubljani.

Že tri leta pa imajo na domačem naslovu v Vnanjih Goricah tudi samopostrežno trgovinico »na zaupanje«. »Odločala sva se med dvema možnostma: prodajo zelenjavnih zabojčkov ali prodajo na domu. Odločila sva se za slednjo, ker dostava vzame dosti več časa. Na višku sezone nama tudi ob treh odraslih otrocih zmanjka kakšen par rok. Zato sva se lani pridružila mreži WWOOF, prek katere prihajajo na ekološke kmetije ljudje z vsega sveta in delajo v zameno za hrano in nočitev. Imava izvrstne izkušnje z njimi, prav tako s prodajo na zaupanje. K nam prihajajo pošteni ljudi, ki cenijo naše delo in so ga pripravljeni tudi primerno plačati,« konča naš pogovor Tadej.