Kdo bo 51. državni prvak v znanju?

21 aprila, 2023
0
0

Le še nekaj dni imajo ekipe mladih podeželanov za prebiranje učnega gradiva, predpisanega za državno tekmovanje v znanju Mladi in kmetijstvo, ki bo to soboto, 22. aprila, v športni dvorani v Šenčurju. Spet se obeta pravi praznik mladih, saj so prireditelji pripravili živahno dogajanje: začeli bodo s praženjem krompirja, saj prazna vreča ne stoji pokonci, in končali z nepozabno veselico do jutranjih ur, le osrednji del prireditve – preverjanje znanja – bo nekoliko resnejše in zagotovo tudi napeto.


Naziv državnega prvaka v znanju bodo poskušali ubraniti lanski zmagovalci – trio iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, ki jih bodo izzvali zmagovalci regijskih predtekmovanj. Teh je deset, vsi pa so se pomerili v istih temah: pašništvu na težje dostopnih terenih, krompirju in mladih kmetih. Na vprašanja in naloge iz četrte, dodatne teme o 30-letnici ZSPM pa bodo odgovarjali le na državnem tekmovanju. V nadaljevanju smo zbrali nekaj utrinkov z regijskih tekmovanj, ki so bila konec marca oz. v začetku aprila.

KOROŠKA IN CELJSKA REGIJA
»Predtekmovanje za ekipe iz koroške in celjske regije so organizirali fantje in dekleta iz DPM Mislinjske doline v Mislinji. Iz Koroške sta se prijavili ekipi iz Mislinjske doline in Mežiške doline, konkurenca pri celjski regiji pa je bila močnejša, saj so najboljšo iskali med sedmimi ekipami društev podeželske mladine: Šmihel nad Mozirjem, Šaleške doline, Celja – Dobrne – Štor – Vojnika, Zgornje Savinjske doline, Šentjurja, Spodnje Savinjske doline in ekipe Šolskega centra Šentjur. Ekipe s po tremi člani so se podučile o treh temah, tekmovanje pa je spremljalo pet sodnikov. Iz Koroške na Gorenjsko potujejo Eva Prednik, Jan Gros in Eva Perše iz DPM Mislinjske doline, boj za zmago pa je bil med ekipami celjske regije napet do zadnje minute, saj sta bili ekipi DPM Šaleška dolina in ŠC Šentjur ves čas izenačeni. Mesto na državnem kvizu je bilo sicer že zagotovljeno Alešu Videčniku, Urši Likeb in Klari Videmšek iz DPM Šaleška dolina, saj ekipa ŠC Šentjur ne more sodelovati na državni ravni, ker ni včlanjena v ZSPM, vseeno pa se je borila z vsemi močmi. Ker sta obe ekipi ostali izenačeni tudi po dodatnih vprašanjih, je o zmagovalcu odločil žreb – ta je bil naklonjen DPM Šaleška dolina, druga je bila ekipa šentjurske šole, tretje pa DPM Spodnje Savinjske doline,« je o regijskem kvizu poročala Lea Gros.


PODRAVJE IN POMURJE
»DPM Maribor, ki deluje šele drugo leto, je v soorganizaciji s KGZ Maribor in KGZ Ptuj organiziralo regijski kviz za podravski ekipi DPM Spodnje Podravje in DPM Maribor, tekmovanju pa se je pridružila še ekipa iz Pomurja – DPM Sv. Jurij ob Ščavnici. Ker je to edino tovrstno društvo v Pomurju, so imeli ne glede na razplet regijskega sita že zagotovljeno mesto na državnem tekmovanju, a so vseeno želeli potipati, kako dobro so se podučili o razpisanih temah. Tudi letošnje vodilo kviza je bilo: Pomembno je sodelovati in ne zmagati, na katerega mlade rad opomni Jože Murko, terenski kmetijski svetovalec iz KGZ PTUJ, ki že vrsto let pripravlja vprašanja za podravski regijski kviz. Med podravskima ekipama pa je bila boljša ekipa DPM Spodnje Podravje, ki potuje na Gorenjsko,« sta zapisali Tina Lešnik, članica UO DPM Maribor, in Petra Marko, predsednica DPM Maribor.


DOLENJSKA IN POSAVJE
Združena sta bila tudi regijska kviza za Posavje in Dolenjsko, ki ga je v prostorih gasilskega doma PDG Gora pri Krškem organiziralo DPM Krško s podporo KGZ Novo mesto. Pomerilo se je sedem ekip, tri iz Dolenjske: DPM Mirna Peč, DPM Suha krajina in ekipa Grm Novo mesto – centra biotehnike in turizma, ter štiri iz Posavja: DPM Brežice, DPM Zabukovje in dve ekipi gostiteljev: DPM Krško 1 in DPM Krško 2. Nad potekom tekmovanja je bdela štiričlanska strokovna komisija. Tekmovanje je bilo ves čas napeto, saj so bile ekipe izenačene. Tako se je končna uvrstitev drugega in tretjega mesta dolenjskih ekip (DPM Suha krajina in DPM Mirna Peč) ter prvih dveh mest ekip iz Posavja določila šele z dodatnimi vprašanji v četrtem krogu tekmovanja (DPM Krško 2 in DPM Krško 1). Čeprav je med dolenjskimi ekipami slavila ekipa Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma: Jurij Jarc, Hana Vita Simončič in Ivana Bavdek, na državno tekmovanje potujejo drugouvrščeni, saj grmska šola ni včlanjena v ZSPM in zato ne more sodelovati na najvišji ravni. Z drugim mestom so si državni preskus v znanju zagotovili Lea Papež, Tilen Gnidovec in Jan Strniša iz DPM Suha krajina, tretje mesto je osvojila mirnopeška ekipa. Posavje pa bo zastopala ekipa DPM Krško 2: Aljaž Kerin, Luka Zakšek in Tija Kotar, ki so si zmago priborili s pravilnim dogovorom na dodatno vprašanje. Ekipa DPM Krško 1 je bila druga, tretja pa ekipa DPM Brežice.

BELA KRAJINA
Brez preverjanja znanja na ravni regije bodo v Šenčurju sodelovale Kaja Kralj, Tia Malešič Metež in Kaja Kočevar iz DPM Metlika. Ker je to edino društvo podeželske mladine v tej regiji, predtekmovanja niso imeli.

PRIMORSKA Z NOTRANJSKO
»Regijski kviz za društva na območju Primorske in Notranjske je bil že sredi marca, in sicer v Ledinah. Svoje moči v znanju so merile tri ekipe: DPM Primorska, DPM Vrsnik – Ledine in DPM Loška dolina. Lara Gerbec, Vanja Porok in Simon Rigler iz DPM Loška dolina so orali ledino in bili prva ekipa tega društva, ki se je udeležila kviza. S svojim trudom in znanjem so osvojili prvo mesto in društvo popeljali na državni kviz. Kviz je bil tudi odlična priložnost za regijsko druženje,« je povedala Ana Mlakar, predsednica DPM Loška dolina.


OSREDNJA SLOVENIJA
Organizacijo kviza v osrednji slovenski regiji je letos prevzelo DPM Velike Lašče ob pomoči in podpori KGZ Ljubljana. Tekmovalci in njihovi navijači so se zbrali v dvorani Levstikovega doma v središču kraja, sodelovalo pa je devet ekip iz petih društev: DPM Velike Lašče, DPM Moravče, DPM Litija in Šmartno, DPM Kalček in DPM Hribci. Gostitelji prireditve so sodelovali z dvema ekipami, ki sta končali na prvem in drugem mestu. Najbolj uigrana so bila dekleta: Tinkara Perhaj, Nika Petrič in Katja Indihar, za katera bodo navijali vsi člani DPM Velike Lašče, ki jih bodo spremljali na državni preizkušnji.


GORENJSKA
Regija, ki je letošnja gostiteljica kviza, bo najmočneje zastopana, saj bodo naziv državnega prvaka poskušali ubraniti lanskoletni zmagovalci iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, na regijskem predizboru pa so si vstopnico med najboljše izborili še člani DPM Zgornjesavske doline, ki na tem dogodku sodeluje že od začetka delovanja društva. Kviz gorenjskih društev je bil v dvorani Gorjanskega doma v Zgornjih Gorjah, prva tri mesta pa so zasedle ekipe Zgornjesavcev. Ali bodo prednost domačega terena dobro izkoristili Grega Avsenek, Maja Poklukar in Jure Soklič, pa bomo lahko videli že to soboto.


Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije in Kmetijsko-gozdarskim zavodom Kranj vabi na 51. državni kviz Mladi in kmetijstvo v soboto, 22. aprila, v športno dvorano Šenčur (Pipanova cesta 43). Uvod v prireditev bo tekmovanje v praženju krompirja, ki se začne ob 15. uri, preverjanje znanja se bo začelo ob 17. uri, zmagovalci bodo znani predvidoma ob 20. uri, nato pa se začne veselica z Ansamblom Gadi.
Vljudno vabljeni!