Katera ekipa bo najbolj uigrana?

30 junija, 2023
0
0

Letošnji prireditelji državnih in mednarodnih kmečkih iger so lanskoletni zmagovalci – člani Društva podeželske mladine Slovenske Konjice, ki vseslovenski praznik podeželske mladine prirejajo v okviru Zveze slovenske podeželske mladine.

V tej vlogi so se Konjičani že preskusili in vsakokrat svojo nalogo opravili z odliko. Tudi letos bodo dali vse od sebe, da bo prireditev ostala v lepem in prijetnem spominu vsem – prirediteljem, sodelujočim in obiskovalcem. Najbolj pa zmagovalcem, ki bodo skupaj s pokalom prevzeli odgovorno nalogo: organizacijo naslednjih kmečkih iger.

Ob 12.30 uri se bodo igre začele s tradicionalnima spretnostma – ročno košnjo in grabljenjem, nato bo prikaz kmetijske mehanizacije Miler, ob 15.30 uri pa se bodo ekipe – regijski zmagovalci – pomerile v treh spretnostnih igrah: ena bo povezana z vinogradništvom, druga z gozdarstvom, tretja igra pa bo igra presenečenja. Razglasitev zmagovalcev bo ob 21. uri, ob 20. uri pa bodo na odru že člani ansambla Petek.

Vljudno vabljeni na 37. državne in 14. mednarodne kmečke igre v soboto, 1. julija 2023, ob 11. uri na
Letališču Slovenske Konjice, Žiče 107, v Ločah.

Vstopnico za tekmovanje na državnih kmečkih igrah si ekipe priborijo na regijskih kmečkih igrah, ki so bile v maju in juniju. Zbrali smo nekaj utrinkov.

Osrednja slovenska regija je imela regijske kmečke igre že konec maja na Dolah pri Litiji, organizirali pa so jih člani DPM Hribci. Borbenost je za las že drugo leto zapored prinesla zmago ekipi DPM Hribci, ki so posebno veseli uspeha na domačem terenu. Na državnih kmečkih igrah bosta regijo zastopala še DPM Velike Lašče in DPM Litija in Šmartno. Člani DPM Tabor so kot lanski zmagovalci pri Faruškem kozolcu priredili regijske kmečke igre za društva iz celjske regije.

Sodelovalo je kar devet društev, na državno tekmovanje pa potujejo: zmagovalci DPM Šentjur, ki so imeli tudi najboljšega kosca in grabljico, DPM Zgornje Savinjske doline, tretje uvrščeni DPM Celje – Dobrna – Vojnik – Štore, ter DPM Tabor, ki je osvojilo četrto mesto. Naziv državnega prvaka pa bo poskušala ubraniti tudi ekipa DPM Slovenske Konjice.

DPM Primorska (na fotografiji) in DPM Loška dolina bosta vLočah zastopali primorsko regijo.

DPM Primorska in DPM Loška dolina bosta v Ločah zastopali primorsko regijo. Mlado društvo DPM Primorska je zmagalo na regijskih kmečkih igrah, ki so jih na Babni Polici izvrstno organizirali člani DPM Loška dolina. Na državno tekmovanje v Loče pa potujeta obe ekipi. Le katera bo spretnejša tam?

Na državnih kmečkih igrah sodelujejo še DPM Sveti Jurij ob Ščavnici, ki so svoje moči merili na Štajerskih kmečkih igrah, čeprav imajo kot edino društvo v Pomurju možnost sodelovanja na državnem tekmovanju. Na omenjenih igrah sta si svoje mesto na državni ravni priigrali še ekipi iz Podravja: DPM Maribor in DPM Spodnje Podravje. Brez regijskega sita pa bomo v Ločah spremljali še gorenjski društvi: DPM Škofja Loka in Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine, dve koroški društvi: DPM Mislinjska dolina in DPM Mežiška dolina, Dolenjsko bosta zastopali DPM Mirna Peč in DPM Suha krajina, Belo krajino pa edino tamkajšnje društvo: DPM Metlika. Posavje bosta zastopali dve društvi: DPM Brežice in DPM Krško. Izven konkurence bo tekmovalo še nekaj domačih in mednarodnih ekip.

Oznake